Цвијановићева честитала Дан војске Републике Српске

Срна
Цвијановићева честитала Дан војске Републике Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић честитала је данас 12. мај - Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, који баштини традицију Војске Републике Српске, поручивши да је увјерена да ће Трећи пјешадијски пук с поносом и поштовањем наставити да његује вриједности и традицију Војске Републике Српске, посвећени миру и стабилности.

Она је истакла да је обиљежавање овог значајног историјског датума, прилика да се подсјети на частан пут Војске Републике Српске и њене припаднике који су у Одбрамбено-отаџбинском рату дали своје животе и дијелове тијела, да би данас живјели у миру и слободној Републици Српској.

"Настала из потребе да се заштити сопствени народ у протеклом рату, а без чије жртве, патриотизма и херојства данас не би било Републике Српске, Војска Републике Српске представља један од симбола идентитета српског народа", навела је Цвијановићева у честитки.

Цвијановићева је честитку упутила команданту Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ бригадиру Сретену Милошевићу, припадницима Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и некадашњим припадницима Војске Републике Српске.

Скупштина српског народа у БиХ на засједању у Бањалуци 12. маја 1992. године донијела је одлуку о формирању Војске Републике Српске.

Постојала је од 12. маја 1992. до 1. јануара 2006, након чега је ушла у састав Оружаних снага БиХ. Кроз Војску Републике Српске је прошло 210.000 бораца, а 23.801 њен припадник положио живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за одрану Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана