Цвијановић: Задовољство начином опхођења Мађарске према Епархији

Срна
Цвијановић: Задовољство начином опхођења Мађарске према Епархији

СЕНТАНДРЕЈА- Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да је задовољна начином на који се Мађарска опходи према вриједностима које баштини Српска православна Епархија будимска.

Цвијановићева је изразила задовољство посјетом Цркви Успења Пресвете Богородице и Српском православном музеју Епархије будимске у Сентандреји.

"Поносна сам и задовољна да имам прилику након два дана радних састанака са предсједником и премијером Мађарске да посјетим и Епархију, да разговарамо о ситуацији, да обиђем све ове вриједности и старину која и данас, у ово модерно вријеме, показује један временски пресјек и води нас кроз оно што су вјера, традиција и култура.

Задовољна сам начином како се Мађарска држава опходи према оном што су вриједности овог типа", рекла је Цвијановићева.

Она је за РТРС изјавила да је импресионирана музејским садржајем Епархије будимске и изразила захвалност људима који о томе воде рачуна. "Важно је што је Сентандреја предграђе Будимпеште тако да се туристи често нађу овдје. То је прилика да и на тај начин покажемо оно што су вјерске, али и све друге људске вриједности које су саткане и сабране на овом лијепом мјесту", додала је Цвијановићева.

Епископ будимски Лукијан рекао је да се овакве посјете очекују због учвршћивања мира и етичких вриједности, које народ са Балкана зна да чува. "Поносни смо да смо нашим гостима могли да покажемо вриједности које се чувају код нас вијековима", истакао је епископ Лукијан.

Цвијановићева се јутрос у Будимпешти, у оквиру званичне посјете Мађарској, састала са мађарским премијером Виктором Орбаном, а јуче са предсједником Мађарске Каталин Новак.

Саборна црква Успења Пресвете Богородице у Сентандреји, позната и као Успењска и Богородичина црква, главни је и највећи православни храм у овом граду близу Будимпеште. Смјештена је уз сједиште, епархијски двор Будимске епархије Српске православне цркве и Српски православни музеј.

Цвијановић, Орбан - Добри односи да буду темељ јачања сарадње

Цвијановићева је захвалила Орбану на високом степену политичког разумијевања према свима у БиХ и региону, подршци у домену евроинтеграција, као и на значајним пројектима мађарске Владе у БиХ, попут програма подршке пољопривредницима у Републици Српској, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током састанка у Будимпешти, којем је присуствовао и министар спољних послова и трговине Петер Сијарто, Цвијановићева је упознала саговорнике о актуелним политичким приликама у БиХ у свјетлу формирања власти након одржаних избора у октобру. 

Владика Лукијан: Посјета Цвијановићеве важан догађај за Епархију

Његово преосвештенство епископ будимски Лукијан изјавио је у Сентандреји да је важан догађај за Епархију будимску данашња посјета високе делегације коју предводи српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
Епископ Лукијан рекао је да се овакве посјете очекују ради учвршћивања мира и етичких вриједности које људи на Балкану знају да цијене.

"Ми смо били поносни да покажемо нашим гостима вредности које се чувају код нас овде вековима. Захваљујући разумевању државе Мађарске и заводима за заштиту споменика културе из Новог Сада и Београда, данас је ова висока делегација имала прилику да се упозна са тим", рекао је владика Лукијан.

Он је оцијенио да је добро да у ово смутно вријеме буде што више оваквих посјета.

"Радујемо се свакоме гесту добре воље, а жалимо када се спаљују књиге, поготово свете књиге било чије", нагласио је епископ будимски и поручио да зато вјерски службеници раде на томе да буду укинити антагонизми и супротности.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана