Цвијановић: Задовољавајући обухват дјеце предшколским образовањем

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР- Проценат обухвата дјеце предшколским образовањем и васпитањем у Републици Српској износи 28 одсто, што је задовољавајуће, а Стратегијом развоја за ову област предвиђено је да до 2022. године обухват буде 30 одсто, рекла је данас помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање у Министарству просвјете и културе Наташа Цвијановић.

"Недостаје око два одсто да бисмо остварили тај стратешки циљ, али посматрајући Републику Српску у односу на остале земље у региону нажалост смо при дну љествице тако да има доста простора за дјеловање и да се унаприједи цјелокупни систем", рекла је Цвијановићева, након тематске сједнице Предсједништва Савеза општина и градова одржане у Прњавору, на којој се на иницијативу општине Вукосавље расправљало о питањима предшколског васпитања и образовања.

Она је напоменула да је једна од актуелних тема о којој је разговарано и унапређење положаја радника у предшколским установама.

"Запослени у овим установама у Љубињу, Билећи, Бањалуци, Мркоњић Граду немају уједначене плате, а сви раде исти посао због чега су данас на сједници били и представници синдиката, Друштва васпитача сарадника предшколских установа, предсједник Актива директора предшколских установа. Управо је ово била прилика да се отворе оваква питања, да се о њима расправља", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је додала да је представљена и анализа коју је урадило Министарство просвјете и културе Републике Српске о обухвату дјеце предшколским васпитањем и образовањем у Српској, као и по јединицама локалне самоуправе.

"Радили смо анализу која се односи на буџетирање, односно издвојене буџете за област предшколског васпитања и образовања у којој смо дошли до податка да развијеност општине није пропорционално везана за издвајања за предшколско образовање. Имамо ситуације да неке општине које нису развијене издвајају већи проценат од општина које су изразито развијене", појаснила је Цвијановићева.

Она каже да у складу са овим показатељима постоји могућност реструктуирања буџета локалних заједница, те да је за указивање на значај предшколског образовања и васпитања потребна и медијска промоција.

Шеф Одсјека за општу управу општине Вукосавље Бојан Поповић каже да је ова локална заједница дала иницијативу на измјену Закона о предшколском васпитању и образовању у дијелу финансирања рада предшколских установа чији је оснивач јединица локалне самоуправе.

"Наша иницијатива се односи на то да се 50 одсто средстава за рад предшколских установа обезбјеђује у буџету Републике Српске, а преосталих 50 одсто у буџету јединица локалне самоуправе", појаснио је Поповић.

Састанку је присуствовао и начелник општине Прњавор Дарко Томаш који је рекао да Прњавор, имајући у виду стање у другим локалним заједницама, има право да буде задовољан квалитетом наставног процеса у предшколским установама и висином личних примања запослених радника, али не и обухватом дјеце овим степеном образовања.

"У Прњавору је обухват дјеце у вртићима око 22 одсто, а према укупном броју рођене дјеце која тренутно могу бити у обухвату вртића у односу на остале локалне заједнице смо на десетом мјесту", рекао је Томаш.

Он је истакао да су услуге вртића "Наша радост" у Прњавору на завидном нивоу, а да општина у наредном периоду има у плану да финансијски помогне и рад приватних вртића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана