Цвијановић: Важан допринос жена бољем друштву

Срна
Цвијановић: Важан допринос жена бољем друштву

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да пандемија вируса корона, која је већ толико промијенила животе људи у сваком погледу, захтијева да се њоме сви баве, али и улогом и доприносом који жене дају у прављењу бољег друштва уопште, па тако и сад током пандемије.

Цвијановићева је захвалила на позиву на учешћу на Међународној конференцији "Солидарност и сарадња - Жене лидери и свет после пандемије" Министарству за рад запошљавање и социјална питања и посебно министру Зорану Ђорђевићу који, како је истакла, по правилу, увијек препозна тему око које се морају сви окупљати.

"На позицијама које сам до сада обављала у задњих 10 или 12 година, било је много различитих криза и кризних ситуација од свјетске економске кризе, потом велике поплаве која нас је задесила прије пар година, великих суша након тога, па до ове пандемије изазване вирусом корона, и могли бисмо рећи да је и ово сада још једна од криза, али ипак сви знамо да су ствари сложеније него што је то био случај у ранијим ситуацијама и да ће посљедице бити дугорочније, јер су и људски живот, здравствени сектор и привреда рањивији, а наше навике, приоритети и уобичајени начин живота у многоме измијењени", рекла је Цвијановићева у свом обраћању на онлајн конференцији.

Она је напоменула да је тренутна криза специфична јер изостаје оно што је базично за свако друштво, а то је да имате физички контакт и присуство у врло важним моментима за рјешавање одређених проблема.

Она је истакла да је зато ова година с правом проглашена годином солидарности, јер је ово вријеме пандемије управо показало да солидарност мора да постоји у сваком погледу и на сваком нивоу - и унутар државе, односно наших друштава, али и између држава.

"С друге стране наши задаци су исти, а поставља се питање како обезбиједити привредни раст, ново запошљавање, базична права једнакости свих укључујући и родну једнакост у тако сложеним условима кад је чак и комуникација међу људима, међу пословним партнерима, у оквиру образовног система, у оквиру политичког дјеловања, у области културе и бројним другим областима више виртуелна него директна, физичка", навела је Цвијановићева.

Она је додала да проблем додатно усложњава и то што се не зна колико ће ова криза изазвана вирусом корона да траје, те да се не зна са колико и са каквим ранама ће друштво и глобална заједница изаћи из ње.

"Евидентно је да су неки привредни сектори драстично погођени и опоравак ће бити дуг и спор. Такође, тачно је и то да је ово прилика за развој неких других привредних грана, на примјер развоја информационог друштва, али се поставља и питање како спријечити дехуманизацију друштва, чак и ако нови алати и средства комуникације омогуће лакше пословање, и како оживјети оне секторе који зависе од директног корисника услуге, какав је туризам, авио саобраћај и слично", навела је Цвијановићева.

Она сматра да у данашњем друштву, које је друштво мушкараца и жена, резултате у рјешавању проблема треба постизати заједничким снагама, али и водећи рачуна да у одређеним, атипичним ситуацијама, дође до изражаја оно што се зове женско искуство, женско лидерство, или женски поглед на проблем, јер то сигурно помаже рјешавању проблема.

"Треба одати признање нашим храбрим женама, посебно у области здравства, које су поднијеле велики терет на послу, а потом и у кругу породице у овако тешком времену, али свакако и оним женама које су управо у производном погону, које су радиле у додатно отежаним условима и под здравственим ризиком", нагласила је предсједница Цвијановић.

Она је навела да је Влада Српске, водећи рачуна о томе да постоји солидарност, али и о ефектима које би могла да произведе криза, заједно са другим институцијама креирала неколико добрих програма, у оквиру којих се налази подршка локалним заједницама, те привредним субјектима, како би се заштитила радна мјеста.

"Доносили смо одлуке које се односе и на област образовања и ово је сигурно велика битка у којој се морају размјењивати искуства, знања, добре праксе, информације, те и ову конференцију доживљавам као један од начина да будемо ближи, иако смо сада физички далеко, али и да разумијемо да су проблеми са којима се носимо, исти", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана