Цвијановић: Рана стимулација дјеце важна за даљи развој

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Бесплатним предшколско васпитање и образовање у Републици Српској обухваћено је 90 дјеце са сметњама у развоју за које је рана стимулација важна за даљи развој, рекла је помоћник министра за предшколско и основно васпитање и образовање Наташа Цвијановић.

Цвијановићева је рекла да су направљени значајни искораци да би се унаприједио положај дјеце која одступају од типичног развоја, а један од њих је бесплатно похађање предшколског васпитања и образовања за дјецу у Републици Српској.

Дјеца која тренутно користе то право имају рјешење комисије о процјени потреба дјеце са сметњама у развоју.

Цвијановићева је подсјетила на Стратегију развоја образовања у Српској за период 2022-2030. којом су дефинисана питања која се односе на подршку дјеци са проблемима у развоју и њиховим родитељима.

"Данас смо причали о могућим моделима примјене програма одговорног родитељства", додала је Цвијановићева током посјете Дјечијем вртићу "Марија Мажар" Бањалука са представницима Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука и представницима УНИЦЕФ-а.

Она је нагласила да је овај програм заснован на организовању радионица за родитеље гдје имају прилику да науче како да се опходе са дјецом.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелена Куртиновић рекла је да су институције важна карика у пружању подршке родитељима дјеце са сметњама у развоју.

Замјеник представника Уницефа у БиХ Вероника Вашенко поздравила је посвећеност власти Републике Српске када је у питању васпитање и образовање дјеце са потешкоћама у развоју и дјеце из рањивих породица.

"Уницеф подржава израду програма раног раста и развоја у Српској с циљем обезбјеђења најбоље услуге за дјецу, а посвећен је да настави подржавати власти и партнере у овом пројекту, јер је улагање у дјецу најбоља инвестиција у будућност". рекла је Вашенкова.

У оквиру пројекта "Унапређење инклузије и партнерства са породицом у васпитно-образовном процесу" који подржава Уницеф у БиХ, кроз ресурсне центре у Бањалуци, Приједору и Дервенти, пружена је максимална подршка дјеци и родитељима и на подручју Сарајевско-романијске регије уз иницијативу да се повећава број стручног кадра, као што су дефектолози и логопеди.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана