Припадници Шестог одреда дали велики допринос одбрани слободе Српске

Срна
Foto: Инстаграм

БАЊАЛУКА- Припадници Шестог одреда дали су велики и несебичан допринос одбрани слободе и граница Републике Српске, а у њене темеље живот је положило њих 13, написала је предсједница Српске Жељка Цвијановић на свом Инстаграм налогу.

- Нека им је вјечна слава и хвала - поручила је предсједница Српске. 

Цвијановић поручила је данас у Залужанима код Бањалуке да никада не смију бити заборављени припадници Шестог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске који су дали своје животе за Српску, која се и данас брани, али снагом својих институција и љубављу својих грађана.

"Припадници ове јединице дали су своје животе за највећу ствар - слободу у којој уживамо и у којој ће уживати наредне генерације", изјавила је Цвијановићева новинарима у Центру за обуку МУП-а Републике Српске, гдје је присуствовала обиљежавању 30 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске.

Цвијановићева је подсјетила да је ово година великог јубилеја, када се обиљежава формирање Републике Српске и њених институција, укључујући Војску и МУП.

"То је свима нама опомена да разумијемо и поштујемо све оне вриједности које су уткане у Републику Српску, али и да поштујемо жртву која је дата за слободу у којој ми данас живимо", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да сви људи који су свјесни свих дешавања и који бар мало желе да разумију процесе који су данас на сцени - знају да се Република Српска и данас брани.

"Република Српска се брани снагом својих институција, љубављу и снагом својих грађана и свега онога што заједно покушавамо да урадимо - да одбранимо Српску и њене надлежности, да покажемо да не желимо никоме бити сметња, али исто тако да покажемо да не желимо да било ко смета нама, нашим плановима, развојним стратегијама и свему ономе што радимо за Српску", истакла је Цвијановићева.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач поручио је да су припадници Шестог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске витешки бранили Српску, истичући да то најбоље показује податак да ниједан припадник ове јединице није процесуиран за било какакв ратни злочин.

"То говори да смо се витешки борили за српски народ и Републику Српску. Сачували смо све наше вриједности и све оно за шта смо се борили", рекао је Лукач новинарима у Центру за обуку МУП-а Републике Српске у Залужанима код Бањалуке, гдје је данас обиљежено 30 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције.

Лукач је рекао да то данас настављају млађе генерације које се налазе у редовима специјалних јединица МУП-а Републике Српске који су спремни на сваки начин да се боре за Републику Српску да би сачували све вриједности и начин живота на овим просторима.

Он је напоменуо да је тачно прије 30 година формиран Шести бањалучки одред, који је био саставни дио Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српске.

"Ово је дан када се сјећамо свих наших погинулих припадника и сабораца, наших јунака који су положили своје животе за Републику Српску", истакао је Лукач.

Лукач је рекао да је у овој јединици било више од 200 рањених и истакао да су се многи полицајаци, иако више пута рањавани, враћали на ратишта да се боре за Републику Српску.

Предсједник Удрружења Шестог одреда Специјалне бригаде полиције МУП-а Републике Српскле Горан Крајиновић рекао је да је овај одред формиран са циљем да са другим саборцима и припадницима ВРС брани и одбрани Републику Српску.

"Ми смо извршили тај задатак и одбранили смо Републику Српску", рекао је Крајиновић новинарима.

Крајиновић је поручио свима, а нарочито младим да се Република Српска и даље брани, првенствено радом.

"Сваки дан имамо нападе на Републику Српску. Српска се сада брани саборношћу, мудрошћу, памећу, а прије свега радом", нагласио је Крајиновић.

У Залужанима код Бањалуке данас су положени вијенци на споменик 13 страдалих припадника Шестог одреда Специјалне бригаде полиције.

У Центру за обуку МУП-а Републике Српске вијенац је положила предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач и директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић.

Поводом обиљежавања 30 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције вијенце су положиле делегације Команде специјалне антитерористичке јединице, представници Централног одреда, бивши припадници Шестог одреда из Бањалуке и из других градова Српске, Борачке организације Републике Српске, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, припадници МУП-а Српске и делегација града Бањалука.

Шести одред је био међу елитним специјалним јединицама, формиран је 1992. годинеу Бањалуци, а до 1995. године кроз његове редове је прошло 511 припадника.

Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда.

Одред је одликован Медаљом заслуга за народ, Карађорђевом звијездом првог, другог и трећег реда, Орденом Милоша Обилића пет пута и Медаљом Милана Тепића шест пута.

Припадници овог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана