Набавком возила за "Менерали" испуњен циљ хуманитарне акције

Срна
Набавком возила за "Менерали" испуњен циљ хуманитарне акције

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је 13 возила, која су набављена средствима из хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", круна заједничког рада институција, Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Српске /"Менерали"/ и грађана.

Цвијановићева је навела да је набавка возила успјех хуманитарне акције, у оквиру које је прикупљено 619.057 КМ, те да су грађани поново показали своје велико срце.

"Задовољни смо постигнутим резултатима, али смо опредијељени и да наставимо са овим активностима, како би и за друге чланице Савеза била обезбијеђена возила у наредном периоду, кроз појединачне интервенције или опет колективно", рекла је Цвијановићева новинарима након састанка са представницима Савеза "Менерали".

Она је навела да је на састанку било ријечи и о томе шта још може да се уради у овој области, те на који начин се може унаприједити систем инклузивне наставе како би се у наставни процес укључила сва дјеца, без обзира са каквим проблемима се суочавају.

Цвијановићева је изразила захвалност удружењу "Менерали", али и свим другим сличним удружењима, на сарадњи са институцијама Српске и савјетима, иницијативама, сугестијама и приједлозима како се може унаприједити законодавство, те обезбиједити услови за што бољи живот грађана.

"Институције не могу радити саме и ако немају правилне и добре информације засноване на искуству, од оних који су представници одређених удружења", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла и значај учешћа грађана у овој, али и свим претходним хуманитарним акцијама, како би се омогућили бољи услови за рад удружења и њихових корисника.

"То не подразумијева подршку само појединцима, него цијелим породицама како би могле да на што бољи и квалитетнији начин организују живот", рекла је Цвијановићева.

Циљ акције "С љубављу храбрим срцима" било је прикупљање средстава за набавку превозних средстава за дјецу са интелектуалним потешкоћама.

У овој акцији укупно је прикупљено 619.057 КМ.

Усљед недостатка превозних средстава, више од 2.500 дјеце са интелектуалним потешкоћама у Српској је без стручне помоћи и њихов развој је отежан.

У Српској дјелују 33 удружења која су дио Савеза за помоћ ментално недовољно развијених лица.

Предсједник Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске /"Менерали"/ Татјана Спасојевић изразила је задовољство јер је прошлогодишња хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" испунила циљ јер су за потребе 13 чланова ове асоцијације набављена превозна средства која ће породицама олакшати живот.

Спасојевићева је навела да је купљено 13 возила која ће бити распоређена по различитим општинама и градовима у Српској. "Возила ћемо распоредити вођени чињеницом да у многим нашим руралним дијеловима не постоји организован превоз за младе са сметњама у развоју како би добили адекватне услуге стручног кадра у својим локалним заједницама", рекла је Спасојевићева новинарима након пријема чланова Савеза код предсједника Српске Жељке Цвијановић.

Она је истакла да ће од данас велики број породица напокон започети живот достојан човјека.

"Уколико породица са дјецом са сметњама у развоју живи у руралним дијеловима, далеко од центра града или општине, тим малишанима је онемогућено да долазе редовно на третмане, јер је потребно издвојити вријеме за то", каже Спасојевићева.

Према њеним ријечима, набавком возила бројни чланови Савеза ће први пут отићи на излет, спортске или неке друге активности. Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изразио је задовољство јер институције Српске синхронизовано дјелују на побољшању услова живота најугроженијих категорија друштва.

Он је захвалио Савезу "Менерали" на учешћу у рјешавању проблема и унапређењу положаја лица са потешкоћама у развоју. "Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске ће наставити активно да ради на унапређењу како социјалне тако и дјечије заштите", рекао је Шеранић.

Циљ прошлогодишње 12. акције "С љубављу храбрим срцима", одржане покровитељством предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић, било је прикупљање средстава за набавку превозних средстава за дјецу са интелектуалним потешкоћама.

У овој акцији укупно је прикупљено 619.057 КМ. Усљед недостатка превозних средстава, више од 2.500 дјеце са интелектуалним потешкоћама у Српској је без стручне помоћи и њихов развој је отежан. У Српској дјелују 33 удружења која су дио Савеза за помоћ ментално недовољно развијених лица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана