Чувати сјећање на херојство Другог одреда специјалне полиције

Срна
Чувати сјећање на херојство Другог одреда специјалне полиције

ШЕКОВИЋИ - Ветерани Другог одреда Специјалне полиције Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске обиљежили су данас у Шековићима 29 година од формирања ове ратне јединице.

Јединица, која је формирана 10. марта 1993. године у Шековићима, у ратним дејствима широм Републике Српске изгубила је 21 припадника, док је више од 200 бораца теже или лакше рањено.

У Цркви Покрова Пресвете Богородице у Шековићима служен је парастос, а затим су учесници скупа положили цвијеће на централно спомен-обиљежје и у спомен-собу у којој се чува успомена на ове храбре јунаке.

Ратни командант јединице и предсједник Удружења ветерана Другог одреда Милош Ступар рекао је новинарима да су се шековићки специјалци борили на сарајевском и крајишком ратишту, Подрињу, Озрену и другим мјестима гдје се бранила Република Српска.

Ступар је изјавио новинарима да морају чувати и баштинити традицију Другог одреда и увијек се присјећати људи који су дали животе за Републику Српску.

Он је навео да нема ратишта гдје нису ишли да “гасе пожар”, да одбране српски народ и територију.

Ступар је додао да је кроз одред прошло око 500 бораца.

Он је указао да су након рата осуђени и прошли голготу осам људи, а више од 80 их је на разне начине кажњавано иако нису били ни криви ни дужни, јер нису учествовали у злочину ни у њиховом чињењу.

“Посљедња дешавања су показала да је битно да са ове стране Дрине имамо своју државу, државност и институције”, навео је Ступар.

Зоран Томић, који је имао је 21 годину када је узео пушку, рекао је да је било тешко, али су имали јаке и добре борце који су знали за шта се жртвују.

Он је додао да се мора сачувати Република Српска како оволике жртве не би биле узалудне.

О јуначкој борби припадника Другог одреда свједочи документарни филм “Хероји, ту поред нас”, чији је аутор Љубиша Милутиновић, припадник Другог одреда.

Скупу у Шековићима присуствовали су, осим припадника јединице, представници осталих одреда Специјалне бригаде и руководства општинских и регионалних борачких организација Бирча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана