Ћурић: Требиње планира да у 2024. уложи више од 20 милиона КМ

Srna
Foto: Arhiva

ТРЕБИЊЕ - Град Требиње планира да у овој години уложи више од 20 милиона КМ у разне пројекте што ће значајно промијенити слику града на Требишњици, изјавио је Срни градоначелник Мирко Ћурић.

"Огроман инвестициони циклус у Требињу који траје пет-шест година не треба заустављати", оцијенио је Ћурић, наводећи да су велика средства у буџету намјенска.

Он је додао да је ове године настављено улагање у поплочавање Старог града, а вриједност радова је 1.100.000 КМ. Ћурић је захвалио Влади Србије која је за овај пројекат обезбиједила 800.000 евра.

"Сматрам да ће Стари град добити потпуно другу димензију. Радови су почели, планирано је да се поплоча 3.000 метара квадратних да би се завршио комплетан Стари град. Сада у овој првој фази до почетка сезоне, очекујемо да ћемо, зависно од временских прилика, успјети да завршимо од 500 до 800 метара квадратних", навео је Ћурић.

Туристичка сезона одузима више времена за те радове, каже Ћурић, па се води рачуна о томе да се период када је мање туриста искористи за радове.

Ћурић је навео да је у 2024. години у плану и наставак радова у Духовном центру Мркоњићи, подсјетивши да је и тај пројекат започет донацијом Владе Србије од 400.000 евра.

"Влада Републике Српске је тај пројекат подржала са 800.000 КМ, град Требиње са 900.000 КМ, а у међувремену смо добили подршку од `Електропривреде Републике Српске` од 600.000 КМ", навео је Ћурић.

Он је додао да су сва та средства удружена и да се тренутно изводе радови на видиковцу, амфитеатру, који ће знатно да уљепша Духовни центар.

"Процјене су биле да ће недостајати око 400.000 КМ, да би се тај дио видиковца завршио. И то смо планирали у буџету", рекао је Ћурић.

Знатна издвајања у овој години планирана су и за инфраструктуру за нову Болницу. Процијењено је, каже градоначелник, да је неопходно да се направи нова раскрсница, а договорено је да то по пола финансирају град и Влада Српске.

Он је додао да су планирана средства за завршетак зграде за избјегла и расељена лица, јер је то пројекат који није завршен до краја.

Ћурић је навео да ће бити издвајања и за путну инфраструктуру како би се ријешиле одређене улице у граду и неким насељима која нису имала асфалт, те да је у том смислу потребно ријешити имовинске односе.

Према његовим ријечима, Требиње је једна од ријетких локалних заједница која је успјела да уђе у процедуру кредитног задужења код Свјетске банке, Европске инвестиционе банке и да се ради оборинска канализацију за насеља Полице и Гучина.

"Ради се пројектна документација за насеља Хрупјела, Засад, Мостаћи, Варина Груда, као и уско грло на Дражин долу према Волујцу", додао је Ћурић.

Градоначленик Требиња је истакао да је и даље приоритет подршка породици, да је град ове године покренуо разне програме кад је ријеч о запошљавању, као и да је сада актуелан програм за приправнике у реалном сектору.

"Треба да распишемо, а неки су већ расписани, програме за самозапошљавање и запошљавање, највећа средства до сада смо у буџету планирали за те категорије", рекао је Ћурић.

Када је ријеч о градњи нове гимназије, Ћурић је рекао да је град испунио своје обавезе и да очекује да ће то бити реализовано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана