Ћурић: Направити заједничку туристичку понуду Балкана

ГС
Foto: Срна

ТРЕБИЊЕ- Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изјавио је данас да је потребно направити заједничку туристичку понуду на Балкану која би била препознатљива за све људе који долазе из свијета, наводећи да туризам не смије и не би требало да има границе.

"Требиње има чиме да се поноси када је туризам у питању, јер град током године посјете туристи из 90 земаља свијета, али сматрамо да има још простора за повећање броја туриста", рекао је Ћурић на конференцији за новинаре током регионалне туристичке конференције која се данас и сутра одржава у том граду.

Ћурић је истакао да је на конференцији указано на значај побољшања путне инфраструктуре у Српској и региону за веће регионално туристичко умрежавање.

"Важно је да видимо и како да уведемо повластице за домаће становништво и да задржимо људе из области угоститељства, хотелијерства или да уведемо и неке награде за субјекте који уредно измирују све обавезе или премашују процијењене износе у области туризма", рекао је Ћурић.

Он је истакао да се са побољшањем инфраструктуре, али и изградњом аеродрома у Требињу очекује још већи број гостију и туриста.

Говорећи о повластицама и могућности увођења нижих цијена за домаће становништво, Ћурић је навео да у Требињу већ постоје предузетници који су предузели такве мјере и који дају повлашћене картице домаћем становништву које дуже вријеме користи њихове услуге.

"Као одговорна локална заједница сматрамо да то треба да се подигне на још већи ниво и у Требињу, и у цијелој Републици и у региону, јер има простора да се за домаће становништво уведу додатни попусти", рекао је Ћурић, наводећи да је на једном од панела било ријечи о томе.

Ћурић је захвалио туристичким стручњацима из региона што учествују на регионалној конфренцији у Требињу, као и предсједнику Републике Српске Милораду Додику који је финансијски подржао одржавање конференције.

У Требињу данас отворена прва регионална конференција о туризму под називом "Чек ин", која ће до сутра окупити више од 300 учесника из Српске и региона из различитих сегмената туризма, који ће размијенити искуства у тој области.

На конференцији учествују представници највећих домаћих туристичких центара попут Олимпијског центра "Јахорина" и Бање Врућице, организатори најпосјећенијих фестивала и манифестација, професионалци из туристичких организација, домаћих и страних агенција, ресорних институција, као и пружаоци услуга у туризму, хотелијери, угоститељи и други лидери из индустрије туризма. 

 

          

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана