Чубриловић: Ауто-пут Бањалука-Приједор најзначајнији пројекат

Срна
Чубриловић: Ауто-пут Бањалука-Приједор најзначајнији пројекат

БАЊАЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је Срни да ауто-пут Бањалука-Приједор који треба да у потпуности заживи у овој години представља најзначајнији пројекат у области путне инфраструктуре.

"У изградњи је дионица Путниково брдо код Добоја на Коридору `Пет це` и ауто-пут Рача-Бијељина. Дионице Брчко-Бијељина и Вукосавље-Брчко су у озбиљној фази припреме за изградњу, у току ове године ћемо конкретизовати пројекте", рекао је Чубриловић.

Према његовим ријечима, пројекти који треба да услиједе финализираће мрежу ауто-путева, која је зацртана прије 15-20 година, а подразумијева изградњу око 400 километара.

"На добром смо путу и имамо добре партнере да све ове послове приведемо крају", истакао је Чубриловић.

Чубриловић је нагласио да Министарство саобраћаја и веза, посредством Јавног предузећа "Путеви Републике Српске", учествује у рехабилитацији магистралних и регионалниох путева, те да даје подршку локалним заједницама код изградње локалних путева.

"Учествујемо и у финансирању путних раскрсница које би требало да послуже за убрзавање саобраћаја", рекао је Чубриловић.

Кад је ријеч о жељезничком саобраћају, Чубриловић је навео да су "Жељезнице Републике Српске" на корак од тога да постану холдинг, како је предвиђено кроз пројекат реструктурисања, који се спроводи у складу са уговором са Свјетском банком.

"Сви смо свјесни чињенице да су потребна огромна средства за реконструкцију жељезничке мреже, али постоји интерес за одређене дионице, поготово за правац Добој-Тузла-Зворник. Имамо неколико понуда за сарадњу, вјерујем да ће нешто од тога бити остварено у овој години", истакао је Чубриловић.

Он је указао да је неопходно обнављање опреме за "Жељезнице" јер у возни парк није улагано деценијама.

"То је скупа инвестиција за коју ће нам бити потребни партнери", додао је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана