Црногорци сезонске раднике траже у Индији

ГС
Црногорци сезонске раднике траже у Индији

ПОДГОРИЦА - Тржишту рада у Црној Гори ће ове године за љетну туристичку сезону недостајати до 25.000 сезонских радника, подаци су Завода за запошљавање у Подгорици.

”Предузели смо неопходне акције да доведемо радну снагу из далеких земаља, овђе прије свега мислим на Индију”, наводе из Завода за запошљавање у Подгорици.

Из Завода напомињу да су прошле године издате 24.000 дозвола за рад странаца.

Такође из Уније послодаваца (УПЦГ) упозоравају да недостатак квалитетне радне снаге у Црној Гори представља озбиљан изазов, посебно у сектору туризма, који представља најважнију привредну грану наше земље. И у тој пословној асоцијацији су указали на спорост администрације и потешкоће за добијање виза потребних за инострану радну снагу.

“Сматрам да неће бити довољно радне снаге за ову сезону, како сад ствари стоје, уколико се нешто драстично не промијени и не дозволимо увоз радне снаге из далеких дестинација, као што се то дешава по читавој Европи гдје раде људи из Индије, Пакистана, Бангладеша. Углавном, то је јефтинија радна снага и мање квалификована, али у Црној Гори не можемо да нађемо било какву радну снагу тако да нам је у овом тренутку то једини начин да изгурамо туристичке сезоне које су испред нас”, казао је предсједник Удружења угоститеља Будве, Александар Јовановић.

Он је нагласио да се мора поједноставити процедура за долазак радне снаге из далеких дестинција.

“Мора им се омогућити лакше добијање радних виза и то је нешто што мора да се врло брзо одради на прави начин, иначе ћемо доћи у проблем да нећемо моћи да запослимо те људе, а нема ко да ради”, рекао је Јовановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана