Црква манастира Моштаница у Дубици постаје споменик културе

СРНА
Црква манастира Моштаница у Дубици постаје споменик културе

 БАЊАЛУКА - Народна скупштине Републике Српске требала би на сједници у уторак, 9. јула, да донесе одлуку о проглашењу Цркве Светог арханђела Михаила Манастира Моштаница у Козарској Дубици спомеником културе и непокретним културним добром од изузетног значаја.

У складу са овом одлуком, која ће бити размарана у наставку сједнице парламента, требали би да, између осталог, буду заштићени овај вјерски објекат, његова околина и предмети од умјетничке и историјске вриједности - икона Богородице са Христом у наручју, на стубу у наосу, златоткана обућа Светог Василија Острошког и кључ из Манастира Моштанице.

"Црква Светог арханђела Михаила, која је дио манастира Моштаница, посједује историјске, духовне, естетске, друштвене и културне вриједности на основу којих се предлаже да се прогласи за непокретно културно добро од изузетног значаја у складу са Законом о културним добрима", истиче се у образложењу Приједлога одлуке о проглашењу ове цркве спомеником културе – непокретним културним добром од изузетног значаја.

У том документу се наводи и да је Црква Светог арханђела Михаила важан свједок религијског и политичког живота српског народа који посједује истакнуте историјске и духовне вриједности.

"Својим изузетним положајем у планинском подручју ова црква посједује знатне амбијенталне и природне вриједности. Као значајан примјер стилске групе триконхалних грађевина развијеног типа, посједује знатне архитектонске вриједности, а висок ниво изворности декоративног украса на фасадама доприноси посебним умјетничким и естетским вриједностима споменика културе", истиче се у образложењу.

Оснивање манастира Моштаница везује се за досељавање српског православног становништва на простор моштаничког Поткозарја крајем 15. вијека.

Димензије Цркве дужине 23,5 метра, ширине 10,5 метара и вањске висине куполе 21,7 метара, чине је другим по величини манастирским здањем у Босни, а посебан допринос монументалности храма наглашава начин зидања од фино тесаних масивних квадара лапоровитог кречњака.

Због периода настанка и архитектонске вриједности Цркве, која је у највећој мјери сачувала аутентичан изглед, манастир Моштаница сматра се једним од најзначајнијих српских православних манастира.

Наставак 10. редовне сједнице је у уторак, 9. јула, по окончању свечане сједнице парламента Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана