Човић: ХДЗ БиХ и странке окупљене у ХНС заједно на изборима

Срна
Foto: Скриншот

МОСТАР - Све странке Хрватског народног сабора (ХНС) заједно ће наступити на предстојећим општим изборима у БиХ када је у питању избор члана Предсједништва БиХ и за Републику Српску, договорено је на данашњој сједници Предсједништва ХНС-а.

"Договорили смо се да заједнички идемо на изборе свјесни искушења, свјесни улоге Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ, политичке атмосфере која се гради. Мислимо да може бити много већа штета ако би направили другачију калкулацију око избора", рекао је предсједник ХДЗ-а Драган Човић.

Он је на конференцији за новинаре након сједница предсједништва ХДЗ-а БиХ и ХНС-а поручио да ће ХНС БиХ кренути у реализацију закључака са ванредног сабора ХНС-а, уколико не дође до договора око измјене Изборног закона БиХ.

"СДА и један дио странака бошњачког народа неколико мјесеци избјегава разговоре. У децембру, када смо требали закључити разговоре, створила се клима да је издајник ко дође на преговоре. Након тога се у посљедњих мјесец дана још два пута догодило нешто слично. У прошлој седмици када сам имао разговоре са представницима европске администрације око договора у вези посјете кључних људи Европског парламента, рекао сам да што се тиче хрватског народа нема проблема, али да морају видјети са онима који задржавају статус кво задњих годину и по дана", навео је Човић.

Човић каже да је сигуран да снажна подршка која долази споља омогућава бошњачким политичарима да понашају како се понашају.

"Ми смо у исто вријеме прије двије године имали проглашене локалне изборе, а онда смо 17. маја сјели и договорили се да направимо измјене Изборног закона за Град Мостар. То су тада заговарали Бошњаци уз логистику међународне заједнице. Данас ми то исто заговарамо, а Бошњаци свим средствима избјегавају, а међународна заједница тактички наступа и каже да ће извора бити без обзира на договор", навео је Човић.

Човић није желио да коментарише наводе предсједника Хрватске Зорана Милановића о трећем ентитету.

"Мислим да је чланак седам наших закључака недвосмислен и јасан и нема ништа прикривено. Каже се да ће се правним и политичким средствима, у складу с Уставом и законом ријешити питање институционалне и организационе трансформације БиХ на трагу федерализма, консоцијацијске демократије. Ако не буде ништа реализовано од овога што ја говорим, а то је и да ће 22. маја доћи највиши ниво представника ЕУ с којима ћемо причати о нашем кандидатском статусу, промјени Изборног закона, ићи ћемо у реализацију седмог закључка", поручио је Човић.

Он је појаснио да очекује да 22. маја у посјету БиХ стигну представници највишег нивоа европске администрације.

"Без таквих искорака и тражења рјешења како провести пресуду Уставног суда и избора за чланове Предсједништва БиХ, можемо ући у много тежу ситуацију од оне коју имамо данас гдје не функционише ни извршна, ни законодавна власт", рекао је Човић.

Изјава Арнаутовића потврђује да је ЦИК политичка институција

Изјава Суада Арнаутовића потврђује да је ЦИК политичка институција, рекао је предсједник Хрватског народног сабора БиХ и лидер ХДЗ-а Драган Човић, додајући да су бошњачке партије те које стопирају измјене изборног законодавства.

У цјелокупној ситуацији, каже, међународна заједница тактички наступа.

Још једном понавља да ХНС остаје при ставу да правним и политичким средствима, а у складу са Уставом и законима могуће ријешити питање институционалне и организасцијске трансформације БиХ.

- Врло јасно су рекли давно да било договора или не, избора ће бити. Ја мислим да је то кључ свега, то је порука утицаја с вана, који користи један дио политике Бошњака. Што се тиче ЦИК-а, нисмо ми узалуд рекли да је то чиста политичка институција, направљена на начин да једна политичка опција може управљати идућим изборним процесима. Добро је да се јавио предсједник ЦИК-а, па да каже да ће они процијенити да ли неко антидејтонски дјелује, да ће га скинути или неће потврдити на листама, то довољно говори у каквом амбијенту живимо - рекао је Човић.

Подсјећамо, предсједник ЦИК-а Суад Арнаутовић је раније изјавио да ће ЦИК одбити овјеру учешћа предсједника СНСД-а Милорада Додика и лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића на изборима, ако Кристијан Шмит каже да крше Дејтон и Устав.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана