Ћосић: Мора се стати у крај масовном неплаћању боравишне таксе

Срна
Foto: Агенције

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић поручио је да се мора стати у крај масовном неплаћању боравишне таксе јер то постало неиздрживо и неоправдано.

"То је посебно очигледно на примјеру града Источно Сарајево, јер се овдје наплати годишње око 250.000 КМ. То је неприхватљиво, јер имамо и Јахорину, тако да је реално да имамо око милион марака прихода од такса", рекао је Срни Ћосић, који је и градоначелник Источног Сарајева. Ћосић је истакао да је Савез препоручио инспекцији да преконтролише терен и да утврди ко избјегава плаћање боравишне таксе и да им детаљно прегледа књиге гостију.

Према његовим ријечима, боравишна такса, која износи од двије до три марке по особи по ноћењу, је и законска обавеза и мора се поштовати. Ријеч је о новцу који је намијењен за промоцију туристичких потенцијала Републике Српске и за привлачење нових гостију. Ћосић је најавио и измјену законске регулативе с циљем стварања обавезе дневне пријаве гостију, а не на мјесечном нивоу, као што је данас случај, све у сарадњи са Пореском управом Републике Српске.

Према званичним подацима институција Републике Српске, у децембру прошле године остварено је 26.980 долазака туриста у Српску. На основу тог броја уплаћено је свега 98.584 КМ прихода по боравишној такси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана