Ћорић: Удружења „Бели анђео“ чува и репрезентује српску традицију

СРНА
Ћорић: Удружења „Бели анђео“ чува и репрезентује српску традицију

БИЈЕЉИНА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је на отварању "Етно сајма" у Бијељини да Удружење "Бели анђео" као организатор манифестације његује истинске вриједности и чува традицију српског народа.

"Ово удружење је понос Семберије, а сајам је прилика да покажемо другима наше традиционалне вриједности и да видимо културну баштину других крајева из региона", рекао је Ћорић новинарима.

Он је најавио да ће министарство на чијем је челу удружењу "Бели анђео" из бијељинског насеља Дворови поклонити возило које не користе, како би подржали њихов рад и омогућили представљање у земљама у окружењу гдје често гостују.

"Етно сајам", који је одржан у свечаној сали "Глобус" у Дворовима годинама већ подржава Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске, а помоћник министра Зоран Малетић истакао је да је ријеч о успјешном сајму и значајном удружењу које га организује.

Малетић је новинарима рекао да је екстремна суша, нарочито протекле седмице, знатно оштетила кукуруз и најавио да ће службе ресорног министарства обићи терен и процијенити штету, како би предложили мјере Влади.

Он је навео и да ће у току наредне седмице бити у функцији систем за наводњавање у Семберији, највећој житници Српске у којој се наводњава око 3.000 хектара земљишта, који се оспособљава након што су ријеке значајно пресушиле.

Малетић је указао на значај мјере осигурања усјева и додао да ресорно министарство враћа пољопривредницима половину новца уложеног за осигурање.

"Пратимо ситуацију и реагујемо да подржимо аграр, код пшенице смо подигли подстицај за 100 КМ по хектару и исплатили га прије жетве, доносићемо и даље одлуке у вези са сушом и јесењом сјетвом", рекао је помоћник министра пољопривреде.

Предсједник удружења "Бели Анђео" Радинка Тодић рекла је новинарима да је на "Етно сајму" 14 излагача из Србије, Хрватске и Републике Српске представило домаћу храну припремљену по традиционалним рецептима и културно насљеђе крајева из којих долазе.

"Радосни смо што је све више омладине с нама, да сачувамо од заборава народне ношње, етно пјесме, народне игре и рукотворине", истакла је она.

Тодићева је додала да је Семберија на сајму представила домаћу храну и издвојила уштипке, погаче и пите, међу њима питу купусару и заљевушу, најстарију питу која се износила косцима и копачима на њиву, као и црни хљеб од брашна са воденице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана