Чобановић: За пословање нису одговорни радници већ руководство

Срна
Чобановић: За пословање нису одговорни радници већ руководство

ДОБОЈ - Радници Шумског газдинства “Добој”, који су од 11. априла у генералном штрајку, организовали су данас протестно окупљање испред зграде добојске Градске управе са којег су поручили да желе да раде, али да нису одговорни за пословање фирме, већ је то обавеза руководства.

Предсједник Штрајкачког одбора Љиља Чобановић рекла је да је за добојско Шумско газдинство потребно ново системско решење надлежних институција јер није на радницима да нуде рјешења већ је то обавеза послодавца.

- Имали смо један састанак са Управом предузећа осмог дана штрајка на којем су нам предложили да нам се смањи цијена рада за 15 одсто, да идемо да радимо и зарадимо плату - значи у априлу за јануар”, изјавила је Чобановићева.

Она је навела да радници нису пристали на умањење плате и да су испоштовали минимални процес рада, те навела да запослени очекују исплату плате за фебруар и половину регреса из прошле године.

Чобановићева је оцијенила да је члан 67 Колективног уговора дискриминаторски за раднике у “Шумама Српске” и да није у складу са Законом о раду јер омогућава да нека шумска газдинства исплаћују пуну цијену рада, а нека не.

Она каже да 70 одсто запослених у добојском газдинству прима минималну плату са тренутно важећом цијеном рада од 160 КМ.

Чобановићева је напоменула да је на нивоу “Шума Српске” почетком априла усвојена цијена рада од 175 КМ коју могу да примјењују само она газдинства која позитивно послују и богата су шумом, што није случај са добојским газдинством.

Она је подсјетила да су радници 6. априла одржали штрајк упозорења, а већ 11. априла потпуно обуставили рад због неисплаћених личних доходака за децембар прошле године и јануар и фебруар ове.

Радник Дејан Стојановић каже да се радници само боре за то да буде испоштован закон, а за тренутну ситуацију у добојском Шумском газдинству криви Управу.

Шумско газдинство “Добој” запошљава 126 радника и обухвата 10 локалних заједница - Добој, Станари, Петрово, Дервента, Модрича, Вукосавље, Шамац, Брод, Пелагићево и Доњи Жабар.

Генерални директор Јавног предузећа “Шуме Републике Српскле” Славен Гојковић изјавио је јуче Срни да би крајем ове или почетком идуће седмице могао бити одржан састанак управе ове компаније са менаџментом Шумског газдинства “Добој” како би се пронашло рјешење за ово газдинство.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да у овом моменту не жели да разговара са радницима Шумског газдинства “Добој” о платама које нису примали, већ са руководством тог газдинства како да буде постигнуто да радници убудуће имају редовна примања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана