Чланови спасилачке екипе ГСС Бијељина кренули у Турску

Срна
Чланови спасилачке екипе ГСС Бијељина кренули у Турску

БИЈЕЉИНА - Седам чланова спасилачке екипе Горске службе спасавања из Бијељине кренуло је данас ка Турској, која је погођена земљотресом, како би дали допринос у спасавању настрадалих у разорном земљотресу који је погодио ову земљу.

Међу њима је и Армин Хамидовић, који је члан Горске спасилачке службе и припадник бијељинске Полицијске управе.

Хамидовић је, након састанка с градоначелником Бијељине Љубишом Петровићем, новинарима рекао да осјећа обавезу и потребу да учествује у овој спасилачкој мисији.

Он је захвалио министру унутрашњих послова Републике Српске Синиши Карану и директору Полиције Синиши Кострешевићу на сагласности да може да учествује у овој мисији, као и Петровићу за указано повјерење и материјалну помоћ која им је обезбијеђена.

Члан Горске службе спасавања јединице у Бијељини Младен Росић рекао је да је ова служба на захтјев Амбасаде Турске прихватила позив, гдје одлазе њих седморица.

"У Фочи ћемо се прикључити њиховим припадницима и као Савез горске службе спасавања идемо сви. Не знамо шта нас тамо очекује, али спремни смо и психички и физички. Захваљујемо градоначелнику и свима који су нам пружили подршку", рекао је Росић.

Он је додао да да их у Фочи чекају аута, да је храна, вода, као и све неопходно спремно те да у Турској остану највјероватније петнаестак дана.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао захвалио је тиму на исказаној жељи и мотивацији.

"Желим им срећу, здравље психо-физичко, да буду издржљиви, упорни када је у питању спасавање људских живота", навео је Петровић, испраћајући екипу спасилаца за Турску.

Према ријечима портпарола Полицијске управе Бијељина Александре Марић, ово је један од свијетлих примјера припадника полиције у хуманим мисијама.

"Надамо се да ће његово стечено искуство и знање бити драгоцјено у овој мисији", каже Марићева.

Турску и Сирију је у понедјељак, 6. фебруара, погодио снажан земљотрес јачине 7,8 степени Рихтерове скале, а број погинулих премашио је 21.000.

Овај земљотрес се сада рангира као седма најсмртоноснија природна катастрофа овог вијека, испред потреса и цунамија у Јапану 2011. године и приближава се броју од 31.000 погинулих у земљотресу у сусједном Ирану 2003. године./крај/зс

Помоћ УН почела је јуче да пристиже у из Турске сјеверозападну Сирију коју контролишу побуњеници, након што је у потресу прекинута линија помоћи од кључне важности за око четири милиона људи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана