Чланови секте Лев Тахор синоћ напустили БиХ на граничном прелазу Делеуша

ГС
Чланови секте Лев Тахор синоћ напустили БиХ на граничном прелазу Делеуша

САРАЈЕВО - Служба за послове са странцима саопштила је да је 37 чланова секте Лев Тахор, који су привремено били настањени у Источном Сарајеву, напустило БиХ, преко граничног прелаза Делеуша.

-Ради се о држављанима САД, Канаде и Гватемале, који су у протеклом периоду изазвали узнемиреност грађана, на основу тврдњи да су припадници радикалне секте Лев Тахор - рекли су у Служби, јавио је Кликс.

Служба наводи да су они изашли из БиХ прије истека важења безвизног боравка, у сопственој режији, поштујући законске одредбе прописане Законом о странцима.

Чланови Лев Тахора нису жељели рећи гдје одлазе, а појавиле су се и неке незваничне информације да им је коначна дестинација Бугарска.

Инспектори Службе за послове са странцима наводе да су свакодневно вршили оперативне провјере и контролу наведених особа које су биле смјештене у два објекта, у улици Меше Селимовића у Источној Илиџу.

Страни држављани су у биХ ушли током новембра 2021. године по основу права на безвизни боравак. Служба за послове са странцима је обавила провјере страних држављана кроз доступне службене евиденције, укључујући и евиденције ИНТЕРПОЛ-а. Остварен је контакт с надлежном полицијском управом те је служба информисана да није забиљежено нарушавање јавног реда и мира или вршења кривичних дјела. Надлежне сигурносне агенције су извршиле и додатне провјере за наведене особе те није утврђено да представљају пријетњу по јавни поредак и безбједност БиХ.

Како страни држављани нису прекршили одредбе Закона о странцима, није било основа за поступање и изрицање мјере протјеривања или стављања под надзор у имиграциони центар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана