Чланови Црвеног крста широм Српске имају пуне руке посла: Хумана нота увијек надјача страх

Јана Кезић
Чланови Црвеног крста широм Српске имају пуне руке посла: Хумана нота увијек надјача страх

БАЊАЛУКА - Акције добровољног даривања крви, прикупљање школских књига и прибора за дјецу из социјално угрожених породица, те обилазак старих суграђана, само су неке од активности хуманих чланова Црвеног крста, широм Српске, који нису дозволили ни да страх уливен пандемијом вируса корона надвлада њихове племените мисије.

Већини је даривање крви и стална потрага за течношћу која живот значи вјероватно прва асоцијација на Црвени крст, али то свакако није једино што вриједни људи у овој организацији раде.

Секретар Црвеног крста Градишка Борко Девић истиче да и у најтежим временима, каква су ова обојена пандемијом вируса корона, хуманих људи који су спремни да дарују кап крви има много.

- У тим акцијама смо изузетно успјешни, иако није увијек лако доћи до добровољаца - казао је Девић, додајући да је њихова организација неуморно радила и у јеку пандемије.

Према његовим ријечима, од појаве вируса корона па до сада обезбиједили су више од 3.500 пакета социјално-угроженим грађанима, додајући да се не ради искључиво о људима који су у стању социјалне потребе него и онима којима су најмилији далеко. Њихов труд и рад награђен је признањима и похвалама, а и волонтер ове организације проглашен је за најбољег у Српској.

Знајући да се нова школска година убрзаним кораком приближава, Црвени крст у Требињу је организовао прикупљање школских књига и прибора за дјецу из социјално угрожених породица.

- Са школским прибором требамо помоћи око 20 породица, којима излазимо у сусрет сваке године – казала је секретар Црвеног крста Требиње Марица Томовић, истичући да константно организују акције у оквиру којих обилазе старе и немоћне, носећи им храну, хигијену и лијекове.

Пожари који су протеклих дана бјеснили широм Херцеговине, подстакли су хумане људе из тамошњег Црвеног крста да обиђу најрањивије становништво.

- Заједно са Центром за социјални рад ових дана обишли смо један крај који је био захваћен пожаром. Ријеч је о старијим људима које смо затекли веома уплашене – казала је Томовићева, додајући да су највише слаби на старачка домаћинстава, јер су то људи који су већином сами и нажалост заборављени.

Да неке приче напросто уђу вјечно под срце, а да нас хумана нота дубоко дирне сагласна је и секретар Црвеног крста Пелагићево Весна Стакић.

- Посебна акција која ми је остала дубоко урезана у срце је увођење воде у кућу једној четворочланој породици у којој нико не ради. Успјели смо уз помоћ општине - казала је Стакићева.

Пуне руке посла свакодневно имају и у челиначком Црвеном крсту.

- Акција за прикупљање школског прибора “Помозите да лакше кренем у школу” је сада актуелна - рекао је секретар Радован Ковачић, којем је најдража акција “Дјечија недеља” у коју је укључено много малишана.

Значајни датуми

У оквиру активности Црвеног крста, широм Српске, пракса је и обиљежавање значајних датума. Активности поводом Дана борбе против туберкулозе и Дана несталих само су неки који ће бити реализовани у наредном периоду. Приликом таквих активности, како кажу у Црвеном крсту, анимирају грађане и указују им на којим мјестима се могу обратити за одређене проблеме, те дијеле пропагандне материјале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана