Читаву деценију 2.500 докумената чекало власнике

 Анита Јанковић Речевић
Читаву деценију 2.500 докумената чекало власнике

БАЊАЛУКА - За више од 2.500 личних карата и возачких дозвола истекао је рок важења док су на полицама надлежних институција Српске чекале своје власнике који се читаву деценију нису појавили да их преузму, а ништа боља ситуација није ни када је ријеч о пасошима, јер је само у посљедњих пет година поништено око 840 путних исправа које су грађани заборавили да подигну.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС тренутан број израђених, а непреузетих, личних карата износи 13.455, од чега је за 1.798 личних карата истекао рок на који су издате. Када је ријеч о возачким дозволама, у МУП-у наводе да имају 4.124 израђена, а непреузета таква документа, од којих је за 704 истекао рок важења.

Личне карте за пунољетне грађане издају се на период од десет година, за малољетнике на двије, а за оне старије од 60 година доживотно.

- Ове године је ради истека законског рока од 90 дана поништено 120 путних исправа, док је протеклих пет година поништено 839 пасоша - навели су у МУП-у Српске.

У Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) БиХ, која је надлежна за доношење стандарда из области идентификационих докумената, администрацију и одржавање сервера на којима се налазе подаци из централних евиденција и персонализацију личних докумената наводе да законским и подзаконским актима нису регулисани рокови за преузимање личне карте и возачке дозволе.

- Грађанин који је предао захтјев за израду или замјену личне карте или возачке дозволе свој документ може да преузме када је у могућности те он остаје код надлежног органа до преузимања. Када је у питању путна исправа регулисано је да у року од 90 дана од дана истека законом утврђеног рока за издавање пасоша, уколико не буде преузет, он поништи од надлежног органа за издавање докумената - рекли су у ИДДЕЕА.

Додали су да је у БиХ у току ове године 190 путних исправа поништено због непреузимања у предвиђеном року.

Коментаришући ове податке адвокат Миљкан Пуцар сматра да је недопустиво да толико личних докумената “пропадне”, а одговорност види у грађанима, али и надлежним институцијама.

- Грађани, један дио, документа нису преузели, јер су у међувремену умрли, дио се вјероватно одселио, али сви остали који то нису урадили из неких трећих разлога су у одређеној дози неодговорни, јер према закону су дужни да имају важећи документ. Ко нема, чини прекрштај и треба да одговара. Такође, неодговорност је и на МУП-у који треба путем средстава јавног информисања да упути позив и подсјети грађане да подигну своја документа. То је пракса у другим земљама - наводи Пуцар.

Он истиче да МУП може поднијети и прекршајне пријаве против грађана који дуже вријеме нису подигли своје личне карте, јер то значи да немају важећи документ.

Здравствене књижице

У здравственим установама широм Српске могу се видјети кутије са здравственим књижицама које су пацијенти заборавили и никада се нису вратили по њих.

- Спорадично се дешава да грађани забораве здравствене легитимације па чак и неки други лични документ, а када се то деси, настојимо да их вратимо пацијентима. Обично брзо пронађемо те собе, јер је ово мали град и мање-више сви се међусобно познају - рекао је директор зворничке болнице Иван Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана