Читати Кочићева дјела значи разумјети данашње вријеме

М.В, Срна
Foto: Град Бањалука

СТРИЧИЋИ - Богатим културно-умјетничким програмом уз традиционално зборовање, обраћање бесједника и послужење традиционалних јела настављено је обиљежавање 58. Кочићевог збора на зборишту код Јаблана у Стричићима.

- Петар Кочић несумњиво савремен и да читати његова дјела, значи разумјети данашње вријеме - поручио је  предсједник  Републике Српске Милорад Додик на централној манифестацији “58. Кочићевог збора” нагласивши да је ово вријеме када се поново појавио “неки Рудоња”, који хоће да отме земљу Србима, а они му пркосе, не желећи то да прихвате.

Он је рекао да се Срби боре за Републику Српску и Србију и да њихова држава није БиХ.

 

-Срби су народ који заслужује слободу, али једнако народ коме не дају слободу. Срби су народ којем не дају да буде свој на своме, како у Кочићево, тако и у данашње вријеме - додао је Додик.

Додик је рекао да не читати Кочића данас значи не знати ништа о српском народу.

Поновио је да је српски народ највише страдао у Другом свјетском рату, те да кроз историју, а и данас, западне силе нису дозволиле хомогенизацију српског националног бића на овом простору.

Према Додиковим ријечима, Република Српска добро стоји, о томе свједочи и све што је урађено на Кочићевој Мањачи.
Додик је рекао да је Кочић српска историја, вриједност и српски мит, а да српски народ остаје окупљен око идеје државе и слободе.

Он је истакао да без Републике Српске овдје нема државе, нема слободе, Срба, ни “Кочићевог збора”.

-Зато се морамо борити за Републику Српску. Живјела Република Српска и живјела Србија - поручио је Додик.

Овогодишњи добитник Кочићеве награде Ђорђо Сладоје истакао је још једном да му је велика част што је својим бројним наградама придружио и награду која носи име великог српског писца Петра Кочића.

-Кочићеву награду придружићу својој књижевној биографији као највећу драгоцјеност јер наш велики Петар Кочић, који је сагорио у својој бескомпромисној борби за истину, правду и отаџбину српског народа, иза себе је оставио дјела која се по свом квалитету могу сврстати у ред најбоље написаних дјела српске књижевности.  Његове антологијске ликове тешко да ће икада заборавити иједан читалац, јер његово дјело превазилази класично поимање књижевности и оно је постало народна својина и дио националног идентитета- закључио је он.

Принц Филип Карађорђевић изразио је задовољство што данас у Стричићима са породицом присуствује манифестацији “58. Кочићев збор”.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић нагласио је је да су дјела српског књижевника и народног трибуна Петра Кочића ванвременска, јер све тако добро описују, те да је поносан што су грађани данас у родном крају писца окупљени око традиције и обичаја.

Станивуковић је поручио да је Кочићева манифестација симбол Бањалуке и цијеле Републике Српске.

Према његовим ријечима, у плану је да се наредне године направи једно збориште у Стричићима са бетонираним путевима и ареном за бикове која ће свједочити ономе што представљају Петар Кочић и збор.

-Можете очекивати наредне године да ћемо почети са изградњом зборишта и арене за бикове и то ће бити мјесто које ће се посјећивати не само у Кочићеве дане, него свих 365 дана. Укључићемо у ово све факторе и све институције - најавио је Станивуковић.

Централна манифестација тродневног обиљежавања “58. Кочићевог збора” почела је данас Светом литургијом у Цркви Успења Пресвете Богородице у Стричићима код Бањалуке, поменом Петру Кочићу, српском књижевнику и народном трибуну, и његовом оцу Герасиму.

У склопу обиљежавања “58. Кочићевог збора” прошла је и литија, а код споменика палим борцима у Стричићима служен је помен јунацима Отаџбине и положени вијенци.

У склопу завршног дана обиљежавања овогодишњег “Кочићевог збора” услиједио је и културно-умјетнички програм уз зборовање, обраћање званичника, бесједника и добитника Кочићеве награде и послужење традиционалних јела на локацији зборишта “Код Јаблана”.

На зборишту ће се наставити традиционално надметање у народним вјештинама и спортовима уз учешће падобранаца, као и други дио бодљавине бакова, те додјела награде “Јаблан”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана