Чисто срце и душа и вјера у Бога - православни вјерници прославили Божић

ГС
Чисто срце и душа и вјера у Бога - православни вјерници прославили Божић

Православни вјерници данас су прославили Божић.

У бањалучком храму Христа Спаситеља, тачно у поноћ, током божићне литургије прочитана је посланица патријарха српског Порфирија.

Епископ бањалучки Јефрем, који је заједно са свештенством служио Свету архијерејску литургију, радосним поздравом честитао је празник Христовог Рођења свим православним вјерницима.

Литургијско празновање настављено је и данас а Света литургија служена је и јутрос.

У организацији Одбора за Косово и Метохију, у Храму Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица, на радост најмлађих, ломљена је чесница. Златник је пронашла једанаестогодишња Анђела Бунић.

Свете литургије поводом најрадоснијег хришћанског празника служене су у храмовима, манастирима и црквама широм Републике Српске.

Црквени великодостојници, али и вјерници молитвама послали су поруку мира и љубави своме народу, али и свим добрим људима у свијету.

Здравље, мир и љубав је оно што су сви пожељели својим најмилијим и људима широм Републике Српске и цијелога свијета.

Да радост и весеље прате овај празник, али и све остале дане у години, порука је вјерника приједорске регије.

- На данашњи празник, празник мира, желим мир прије свега духовни, свим људима, мир у срцу, а онда мир и у њиховим породицама, љубав међу нашим ближњим, љубав према цијелом свијету, ту бужанску љубав. Управо из те љубави Христос је и дошао. То је та Божја љубав која нам се даје несебично - рекао је, изеђу осталог, протонамјесник Драган Хрваћанин.

Божић је духовни пут вјере, мира и благослова Божијег, поручио је епископ зворничко - тузлански Фотије након Свете архијерејске литургије у Саборном храму у Бијељини.

- Желим благослов Божији свакој напаћеној души данас, свакој породици православној да осјети мир Божића у кући својој и срцу свом на првом мјесту, и да будемо народ Божића како смо то били кроз вијекове. То је наш пу , наш крстоносни пут, пут Косова нашега, пут завјета нашег - дио је емотивног говоира епископа Фотија.

Зворничани су обиљежавање Божића почели у Храму Рођења Светог Јована, претече и крститеља Господњег.

И вјерници добојске регије дошли су у храмове и цркве да се помоле и причесте након шестонедјељног поста који је претходио овом .

- Нека вам је срећан и богом благословен овај велики дан. Да га, ако Бог да, у радости и весељу са својом породицом и укућанима, прославите молитвено - истакао је старјешина храма Рођења пресвете Богородице Добој, пртојереј ставрофор Душко Недић.

Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије пожелио је у Требињу да се много мир, благостања и здравља усели у сва срца и домове.

- Христос се роди, и ових дана и ових ноћи ми смо то безброј пута опјевали и исказали у молитвама и покушали да опишемо у нашим бесједама - каже епископ Димитрије.

Поштујући обичаје и своју вјеру, многи су на празник Христовог рођења дошли на молитву у храмове у Брчком.

Чисто срце и душа и вјера у Бога пут су ка спасењу уз божићну честитку, поручили су црквени великодостојници широм Републике Српске.

Празновање Божића траје три дана, током којих се вјерници окупљају у храмовима, преноси РТРС.

Обиљежавање настављају у породичним домовима, јер су празници вријеме кад се у православним домовима окупља породица.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана