Циљ Закона о пољопривредном земљишту - очување земљишног фонда

ГС
Циљ Закона о пољопривредном земљишту - очување земљишног фонда

Приједлогом закона о измјенама и допуни Закона о пољопривредном земљишту уводи се могућност замјене пољопривредног земљишта у својини Републике за пољопривредно земљиште јединица локалне самоуправе, с циљем очувања земљишног фонда за обављање пољопривредне производње.

- Поступком замјене створила би се могућност да јединице локалне самоуправе уступе Републици пољопривредно земљиште у замјену за земљиште које ће бити пренамијењено у грађевинско - истиче се у образложењу Приједлога закона о измјенама и допуни Закона о пољопривредном земљишту који би сутра требало да разматра Народна скупштина Републике Српске.

Разлози за доношење овог закона садржани су потреби усклађивања одредаба са прописима из области легализације објеката и концесија.

- Измјеном Закона о легализацији бесправно изграђених објеката инициране су измјене и овог закона које се односе на обавезу плаћања накнаде за промјену намјене пољопривредног земљишта када претходно није спроведен тај поступак, на начин да се ослобађање од плаћања накнаде за промјену намјене усклађује са Законом о легализацији бесправно изграђених објеката - пише у образложењу.

Приједлогом закона продужава се рок на који се концесија за коришћење пољопривредног земљишта у својини Републике може дати домаћем и страном правном лицу, са досадашњих 30 на 50 година, што може створити претпоставке за привлачење већих инвестиција у пољопривредно земљиште.

Почетак посебних сједница Народне скупштине Републике Српске заказан је у 12.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана