Циљ унапређење образовног система, радити на дигитализацији

Срна
Циљ унапређење образовног система, радити на дигитализацији

БАЊАЛУКА - Министарство просвјете и културе Републике Српске наставиће са развојем и унапређењем предшколског, основног и средњег васпитања и образовања, као и образовања одраслих, а осим у објекте, дигитализацију, уџбенике и опрему улагаће се и у образовање просвјетних радника, саопштено је након састанка ресорног министра Жељке Стојичић са директорима надлежних завода у Бањалуци.

Стојичићева је са директором Републичког педагошког завода Предрагом Дамјановићем, директором Завода за образовање одраслих Браниславом Радиновићем и директором Завода за уџбенике и наставна средства Бојаном Ђенићем дефинисала приоритетне активности које треба да се спроведу у току ове године.

Биће дефинисани принципи континуираног и цјеложивотног образовања просвјетних радника, али и вршење самовредновања и спољашњег вредновања квалитета предшколских установа, те основних и средњих школа, саопштено је из Министарства.

У саопштењу се истиче да ће у наредном периоду бити настављена сарадња са Министарством просвете Србије које је опредијељено да васпитно-образовном систему Републике Српске пренесе стечено искуство.

"На састанку је констатовано да ће и у наредном периду бити настављене активности у вези са дигитализацијом садржаја уџбеника и да ће наведена активност допринијети повећавању квалитета образовања и смањењу тежине ђачке торбе", наводи се у саопштењу.

Стојичићева је истакла да ће бити настављено спровођење спољашњег вредновања постигнућа ученика како би се стекло додатно искуство за увођење обавезног вредновања постигнућа ученика на крају основне и средње школе, те да ће спровођење експерименталне матуре бити значајно за повећавање квалитета васпитно-образовног система Републике Српске.

На састанку је Стојичићева изразила јасну опредијељеност да се Завод за образовање одраслих усмјери на промоцију програма образовања одраслих и увођење нових програма са циљем преквалификације, доквалификације и извођења програма стручног усавршавања, а све са циљем бржег запослења на тржишту рада у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана