Цијене воћа отишле у небо: Боровнице и малине у БиХ скупље од јунећег бута

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Цијене килограма воћа, првенствено боровница, малина и трешања, ове године отишле су у небо, па су тако достигле цијену килограма меса у месницама широм БиХ.

Претходних година је због високе инфлације дошло до поскупљења скоро свих производа, па је тако дошло и до доста виших цијена воћа.

Ипак, цијене ове три сорте су највише скочиле.

Прије неколико дана је на сарајевској тржници за килограм трешања требало издвојити и до 12 КМ.

Ово воће је у главном граду БиХ прошле године коштало од осам до 10 КМ.

У Хрватској су цијене трешања још веће, па је за килограм овог воћа у Сплиту требало издвојити дупло више новца него у БиХ, односно 12 евра.

Иако је тек недавно почела берба боровница и малина, за прве плодове овог воћа купци ће морати добро завући руке у своје џепове.

Тако цијене боровница и малина достижу и 24 КМ по килограму.

Слична цијена овог воћа је и у Републици Српској, али и у Федерацији БиХ, односно разлика је у двије, три марке, зависи код кога се купује и гдје.

Са друге стране, провјерене су и тренутне цијене меса у месницама.

Из једне меснице у Сарајеву су  рекли да је тренутна цијена јунетине око 20 КМ, док је телетина око 30 КМ.

У једној бањалучкој месници су нам казали да је цијена свињског бута 12 КМ, јунећег 20 КМ, док је телетина најскупља и износи 40 КМ.

Због чега су цијене воћа овако високе, за "Независне новине" објашњава Енес Хасановић, секретар Удружења пољопривредника Тузланског кантона.

"Све цијене пољопривредних производа ове године су веће. Што се тиче цијена воћа, први плодови су увијек најскупљи. Тек након што прођу први плодови, цијена мало пада. Ипак, ове године су цијене свих пољопривредних производа у порасту из разних разлога. Неки од њих су скупља обрада њива, пресађивање и друге ствари. Због тога је и пољопривредник морао мало да поскупи, али ипак то поскупљење није ни приближно поскупљењу откупљивача који диктирају цијену на тржишту", објаснио је Хасановић.

"Ја стварно више не знам шта да кажем. То је апсолутно ненормално шта се ради. За два оброка дневно потрошим око 15 марака и увијек се пресабирам у себи да ли сам могао јефтиније проћи. А онда када сам видио да су боровнице око 20 КМ, помислио сам да живимо у неком филму", каже Бањалучанин Горан Т.

Он истиче да више неће моћи дуго овако.

"Вјерујте да се људи одричу оног најосновнијег, а како је кренуло, чини ми се да ће бити све горе и горе. Па килограм меса кошта скоро као и боровнице, а видио сам да су папрене цијене и трешања. Више се исплати отићи код комшије на село и красти трешње", рекао је овај Бањалучанин.

Адмир Арнаутовић, предсједник Клуба потрошача средње Босне из Травника, рекао је "Независним новинама" да је ово огроман удар на џепове потрошача, пишу Независне новине.

"Цијене воћа и поврћа су у задње двије године расле, али ове године је стварно превише. На пијацама су цијене, да кажем, више него безобразне. Са друге стране, претпостављам да одређен број грађана може себи то приуштити јер се не би продавало по тим цијенама да не може, али то је јако мали број. Ипак, ово су производи који долазе, ајмо рећи, "из природе". Имамо стандардно проблем да производи који се купују на пијацама нису под контролом државе, а и већина не плаћа порезе, и то је неуређено тржиште", истакао је Арнаутовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана