Цијене станова у Српској достигле рекорде, квадрат у Бањалуци најскупљи икад

ГС
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА- Када говоримо о цијенама квадрата, у самом центру Бањалуке та је цијена престигла и рекордних 5.000 КМ, истакла је агент за некретнине Барбара Фабић.

Ту су наравно и атрактивна насеља, попут Нове Вароши и Росуља,  гдје је цијена квадрата од 4.000 КМ, са друге стране имамо и подножје Старчевице, које држи цијену од 3.800 до 4. 000 КМ, док су насеља попут Буџака и Аде, мало приступачније, те је цијена квадрата испод испод 3.000 КМ наводи Фабићева.

Када је ријеч о куповини новог стана, или стана старе градње, Фабићева наводи да када се све цијене упореде и ставе на папир, сведе се на исто, да ли ви купили нови стан или стан старе градње који мора да се реновира.

"У таквим ситуацијама, имамо клијенте који желе да купе стан старе градње, ми их тада савјетујемо да се консултује са архитектом", додаје Фабићева.мНа питање, која то клијентела, са оваквим цијенама купује станове у Бањалуци, Фабиећва наводи да нема одређене групе људи.

" Имате ту и младе брачне парове, који путем кредитних средстава узимају станове, имате наше људе који су ван наших граница, па су стекли одређена новчана средстава, те улажу у некретнине код нас, имамо клијенте који су имали мањи стан, који су продали доплатили одређену суму новца, па купили већи стан", наводи Фабићева.

Додаје, да се мањи станови више купују, јер се као инвестиција могу даље прослиједити. Када је ријеч о односу понуде и потражње најма станова у Бањалуци, Фабићева додаје да је понуда тренутно мало већа него потражња, а да је разлог томе што су у неком претходном периоду купци станове у виду некретнина.

"Најнижа цијена најма стана у Бањалуци, која се тренутно може наћи јесте 450 КМ и то је само за најам. Трошкови режија се плаћају посебно, а они играју велику улогу у формирању саме цијене за најам. Ако су трошкови режија већи, најам мора бити мањи и обрнуто. У претходном периоду није дошло до поскупљена цијене најма стана, а ја лично сматрам да неће ни доћи. Када је ријеч о изнајмљивању станова, ми као агенција станове изнајмљујемо на минимум годину дана, за који се потпису уговор. Имате ту и депозит који се уплаћује обично у износу једне станарине", додаје Фабићева за РТРС.

Додаје, да за сада нема назнака да ће доћи до пада цијена по квадрату, али да не би требало ни да та цијена расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана