Цијели разред гимназије прошао петицом, први пут у историји школе

ГС
Цијели разред гимназије прошао петицом, први пут у историји школе

КАКАЊ - Какањска Гимназија “Мухсин Ризвић” прије неколико дана прославила је своју годишњицу, али и испратила матуранте. Један разред се посебно истиче и то онај који је остварио разредни просјек од 5,0 и тиме исписао историју ове образовне установе.

Вриједно су радили са својом разредницом Енидом Мостић која је уједно и професорка физике, али и другим наставницима који су им предавали. Труд и рад се на крају исплатио, преноси Кликс.

Један ученик ће због запажених резултата учествовати и на Олимпијади из физике која ће бити одржана у Њемачкој и Јапану.

Ово је прва генерација којој је 27-годишња Енида Мостић из Високог разредница и добитница награде за иновативне наставнике, а свој рад у овој школи почела је још као студент прије четири године када је преузела данашње већ матуранте.

-Извела сам их као матуранте и заиста су најбољи ученици са 5,0 просјеком и најбоља генерација у историји ове образовне установе. Шта је било најбитније, тешко је рећи, али можда је било то што нисам била много старија од њих и заједно смо дијелили успјехе и падове и мислим да је то имало кључну улогу. Моји часови нису „физичарски“ већ су често, као и код мојих колега, животне приче... Учила сам на факултету да не требам бити диктатор већ само прва међу једнаким, да их предводим... - говори Мостићева.

Истиче да су као и сви гимназијалци били раздвојени 1. и 2. разред те да су се у 3. разреду спојили у информатичко-математичко подручје те да су заједно били у 3. и 4. разреду. У двије године школовања научили су се заједништву.

-Они су у 3. разреду имали просјек 4,9, па им је вјероватно то био заједнички мотив да 4. разред заврше с просјеком 5,0. Све им је то помогло да заједнички дјелују и помажу једни другима - додала је Мостић те нагласила да је читав наставнички колектив с ученицима вриједно радио, слушао њихове жеље и потребе, посвећивао вријеме за додатну едукацију што је резултирало успјехом.

Директор школе Маид Горалија каже да је ово показатељ да се из скромних услова могу дати итекако пажње вриједни резултати рада.

-Јуче смо имали обиљежавање дана школе и с поносом смо истакли да је ово генерација матураната која је најуспјешнија од када постоји гимназија. Испратили смо 51. генерацију матураната, гимназија постоји 64 године и они су најуспјешнији у историји ове установе - каже Горалија.

Сретан је што је реформа образовања дала резултате те што су сви наставници и старији и млађи прихватили промјене.

-Без обзира на приступ, провјера знања је још увијек детаљна. Знање је ту без обзира на концепт на који се преноси. Када видимо на каквим све такмичењима дјеца учествују и који су нивои, које су то теме у оквиру којих се такмиче, види се да то нису особе које су средњошколског узраста већ да превазилазе то - изјавио је Горалија.

Ипак, у какањској гимназији има само 12 одјељења, а ранијих година су имали и више од 20. То је стандард за средњу школу, а у одјељењима је данас по 15 ученика, док је раније било по 30.

На крају је ипак казао да је квалитет њихових ученика на факултетима препознат те да га то радује и да је увјерен да ће то бити и у наредним годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана