Четвородневна обука о развојним пројектима

Срна
Четвородневна обука о развојним пројектима

МРКОЊИЋ ГРАД - Развојна агенција Републике Српске /РАРС/ организовала је у Мркоњић Граду нови циклус бесплатне обуке о припреми и реализацији развојних пројеката за представнике ове општине, Језера и Рибника.

Марко Какућа из РАРС-а рекао је Срни да је циљ да се пројектни тимови унутар јединица локалне самоуправе практично оспособе за идентификацију, припрему и реализацију пројеката према методологији коју примјењује највећи број међународних и домаћих институција.

Он је навео да су на овом семинару радили на развоју три пројектне идеје - унапређење безбједности учесника у саобраћају на подручју општине Мркоњић Град, изградња туристичке инфраструктуре и валоризација потенцијала у туризму у општини Рибник, те упостављање ефикаснијег и бољег система за прикупљање и третман отпада на подручју општине Језеро.

"Обука је бесплатна за све полазнике и организује се за групе општина гдје ми долазимо. Надам се да ће ови пројекти након обуке бити разрађени у пуној форми", истакао је Какућа.

Он је подсјетио да ову активност РАРС самостално реализује од 2015. године и да су до сада имали 30 циклуса обука у којима су учествовали представници из 55 јединица локалних самоуправа и 546 полазника.

"Након завршених обука ради се на конкретним пројектним приједлозима, 24 пројекта су нашла финансирање са укупном вриједношћу већом од 12 милиона КМ", нагласио је Какућа.

Он је истакао да је Развојна агенција Републике Српске за ову активност добила престижну награду Европске асоцијације регионалних развојних агенција за најбољу праксу у сарадњи са локалним управама и јачању њихових капацитета.

Тања Росић из општине Језеро захвалила је Развојној агенцији Српске што је препознала потребу да се и ове општине укључе у овакав вид значајне едукације.

"Мислим да смо усвојили доста знања, првенствено ми који се први пут сусрећемо са писањем пројеката", рекла је Росићева.

И Бранка Радић из Мркоњић Града истиче значај ове обуке и нада се да ће стечено знање примијенити и у пракси.

Четвородневна обука "Инструменти за идентификацију, припрему и спровођење развојних пројеката", која је у Мркоњић Граду почела у уторак, 25. октобра, организована је у сарадњи са општинском Агенцијом за привредни развој.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана