Четири ученика у понедјељак крећу на једномјесечну праксу у Пољску

Срна
Четири ученика у понедјељак крећу на једномјесечну праксу у Пољску

ДОБОЈ - Четири ученика добојске Економске школе смјера пословно-информатички техничар и фризер у боравиће на једномјесечној плаћеној ученичкој пракси у Пољској, која је омогућена у оквиру споразума о сарадњи привредних комора Републике Српске и Пољске.

Директор Економске школе Тијана Васиљевић Стокић рекла је да се ради о два ученика трећег разреда смјера пословно-информатички техничар и два ученика првог разреда смјера фризер, који ће у понедјељак, 25. марта кренути за Пољску како би током једномјесечног плаћеног практичног рада допунили стечена теоријска знања.

Стокићева је подсјетила да је шест ученика другог и трећег разреда смјера банкарски техничар, пословно-правни, пословно-информатички и економски техничар почетком године било на једномјесечној плаћеној ученичкој пракси у Новом Саду, а прошле године је десет ученика смјерова банкарски техничар и пословно-информатички техничар те фризер праксу имало у Будимпешти.

Она је навела да је ова школа данас организовала заједнички састанак на којем су своја искуства подијелили ученици који су боравили у Будимпешти и Новом Саду.

Представница Привредне коморе Републике Српске Александра Михајловић Бијелић рекла је новинарима да ученици праксу обављају у склопу пројекта „Повезани кроз мобилност“, који се реализује у оквиру „Еразмус плус“ програма, чији је партнер и Привредна комора Републике Српске.

„Ми смо до сада реализовали три мобилности. Двије су биле у Србији по десет ученика укупно 20 ученика. Једна мобилност у Мађарску и ево сада спремамо у Пољску, тако да ће то укупно бити 40 ученика“, изјавила је Бијелићева, и истакла да је добојска Економска школа прва, како се каже, пробила лед.

Она истиче да пројекат има за циљ да се дјеца упознају о радним навикама у другим земљама, те да јачају друге компетенције попут знања о језику и социјализацију.

Петар Лукић, први разред Економске школе фризерски смјер, очекује нова искуства боравком у Пољској а за информације о фризерском салону у којем ће обавити праксу каже да су позитивне.

На позитивна искуства о обављеној пракси у Новом Саду указале су и ученице Кристина Гаврић, смјер пословно правни техничар, и Ивана Куртиновић, смјер банкарски техничар.

Гаврићева каже да је пракса коју је имала у Привредној комори Војводине и Фонду „Европски послови“ испунила њена очекивања, а Куртиновићева да је самостално радила одређене статистичке прорачуне и да дио зарађеног новца чува за мајску екскурзију.

Милијана Ђукић, смјер фризер, имала је прошле године праксу у Будимпешти из које носи само лијепе успомене. Каже да су праксе у раду сличне, да је поред радног дијела имала и довољно времена за факултативни и организовани обилазак града.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана