Централној банци награда за транспареност од “Централ бенкинга”

Срна
Централној банци награда за транспареност од “Централ бенкинга”

САРАЈЕВО - Медијска агенција са сједиштем у Великој Британији "Централ бенкинг" први пут је додијелила Централној банци БиХ престижну међународну награду у категорији "транспарентност" - за јачање интегритета и увођење Етичке линије као независног антикорупцијског алата, те за јачање комуникације са јавношћу.

”Централ бенкинг”, који покрива операције централних банака и финансијских регулатора, годишње дођељује признања централним банкама и учесницима на финансијском тржишту, саопштено је из Банке.

У образложењу додјеле признања, Централна банка је окарактерисана као “пионирска” јавна институција, односно као једна од малобројних јавних институција која је имплементирала Етичку линију, а која нуди могућност анонимне пријаве о постојању корупције и других неправилности у раду, те усвојила Етички кодекс и акте који се односе на сукоб интереса, поклоне и гостопримство.

“И запослени у Централној банци и треће стране могу користити услугу за пријаву сумње на корупцију 24 часа седам дана у седмици. Независно тијело надгледа етичку линију одвојено од Банке са подацима о људима који подносе извјештаје који се налазе на серверу у Ирској”, наведено је у објави “Централ бенкинга”.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић сматра да награда долази у правом моменту за ову институцију с обзиром на врло изазовна времена и не баш идеално окружење за било какве иновације, а посебно за јачање интегритета и транспарентности у раду.

“Када видимо претходно награђене свјетске и европске централне банке и побједнике у овој категорији из претходних година, бити раме уз раме с њима, чини нас поносним и даје нам додатни подстрек да у наредном периоду будемо још одлучнији у изградњи етичног пословања”, поручио је Софтић.

“Централ бенкинг” је медијска агенција са сједиштем у Великој Британији, основана 1990. године. Издаје “Централ бенкинг журнал”, бројне књиге и додјељује годишње награде (Central Banking Awards).

Награда се додјељује у 26 категорија - 13 за централне банке и 13 за учеснике на финансијском тржишту.

“Централ Бенкинг” је и домаћин едукативних стручних догађаја за централне банкаре и учеснике на финансијском тржишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана