Централна банка БиХ пушта у оптицај додатне кованице

Срна
Централна банка БиХ пушта у оптицај додатне кованице

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ ће 28. новембра пустити у оптицај кованице конвертибилне марке /КМ/ у апоенима од пет и двије КМ, додатно коване у овој години.

Новац у овим апоенима кован је у складу са редовним активностима Централне банке БиХ које имају за циљ да обезбиједе довољно кованог новца одговарајуће апоенске структуре за потребе готовинског промета у БиХ, саопштено је из ове банке.

Основна обиљежја и дизајн додатне количине кованог новца у апоенима од двије и пет КМ, издање 2022. година, остају исти као и на кованом новцу претходних издања ових апоена, с тим да се на наличју кованог новца налази бројчана ознака "2022".

Ковање нове количине кованог новца конвертибилне марке нема инфлациони ефекат, јер ниједна КМ неће бити пуштена у оптицај без поштивања принципа валутног одбора, што значи да свака издата КМ има покриће у страној валути по фиксном курсу, наводи се у саопштењу.

Ковани новац ће у оптицај бити пуштан сукцесивно, односно према потреби, посредством главних јединица и филијала Централне банке БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана