Централна банка БиХ: Депозити становништва износе 14,49 милијарди КМ

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

САРАЈЕВО - Централна банка БиХ саопштила је данас да су на крају септембра укупни депозити становништва код комерцијалних банака у БиХ износили 14,49 милијарди КМ, што је највећи забиљежени ниво.

"Изазовна времена захтијевају пажљиво управљање ресурсима. Потреба за знањем о разним видовима штедње већа је него икада и гарант је бољих животних и инвестиционих одлука. Чак и мала уштеда сваки дан, може бити веома важна за времена која долазе", изјавио је гуверенер Централне банке БиХ Сенад Софтић, поводом Свјетског дана штедње који се обиљежава 31. октобра.

Према његовим ријечима, депозити становништва имају далеко највеће учешће у укупним депозитима код комерцијалних банака, 53,4 одсто, па стога представљају важну основу финансирања и функционисања банака. "Ако посматрамо депозите становништва по рочној структури, орочени и штедни депозити у септембру износе 5,46 милијарди КМ или 37,7 одсто укупних депозита становништва, од тога краткорочни депозити чине 318 милиона КМ или 5,8 одсто, а дугорочни 5,14 милијарди КМ или 94,2 одсто, док трансакционо рачуни и депозити по виђењу чине 9,03 милијарди КМ или 62,3 одсто укупних депозита становништва", прецизирао је Софтић.

Према подацима Централне банке БиХ, становништво у БиХ континуирано повећава укупне депозите, па су тако у поређењу са стањем на крају септембра прошле године порасли за 1,15 милијарди КМ или 8,7 одсто. Међутим, постоје значајне разлике у кретању депозита зависно од типа депозита. Трансакциони рачуни су порасли за 19,8 одсто, односно 854 милиона КМ, а депозити по виђењу биљеже пораст од 9,3 одсто, односно 327 милиона КМ. Орочени и штедни депозити, који одражавају штедњу, на годишњем нивоу биљеже благи пад од 0,6 одсто /34 милиона КМ/. Стагнација орочених и штедних депозита становништва на годишњем нивоу евидентна је од априла 2020. године.

На стагнацију орочених и штедних депозита становништва утицале су неповољне економске прилике током пандемије, јер су многим грађанима смањења примања и стога нису могли штедјети као у ранијим периодима, а дио штедње искористили су за покривање тренутних потреба. Каматне стопе на орочене депозите становништва биљеже континуиран пад током посљедњих година. Камате за орочене евро депозите становништва са договореним доспијећем од једне до двије године смањене са 3,279 одсто, колико је била просјечна стопа за 2013. годину, на 1,06 одсто у првих осам мјесеци ове године.

Истовремено, каматне стопе за депозите са договореним доспијећем преко двије године износиле су 1,159 одсто у првих осам мјесеци ове године /3,95 одсто у 2013. години/. За исти посматрани период, каматне стопе на орочене и штедне депозите становништва у КМ са договореним доспијећем од једне до двије су се смањиле на 0,719 одсто, а за орочење веће од двије године на 0,957 одсто. Регионална истраживања показују да релативно мали број грађана у БиХ штеди, око 20 одсто изјаснило се да има уштеђевину, а само 15 одсто анкетираних грађана је у 2019. потврдило да континуирано штеди.

Стабилан домаћи банкарски сектор, уз поуздан систем за осигурање депозита, пружа гаранцију становништву да своја финансијска средства држи на рачунима у банкама, путем којих обављају текуће трансакције или штеде за касније периоде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана