Ћелави ибис Јонас након пола године напустио Сарајево и слетио у Аустрију

ГС
Ћелави ибис Јонас након пола године напустио Сарајево и слетио у Аустрију

САРАЈЕВО - Ћелави ибис, ријетка врста птице, протеклих мјесеци је плијенио много пажње у Сарајеву, а недавно је одлетио из тог града те је слетио у Аустрију.

Ова врста птице је једна од најугроженијих на свијету и вјерује се да их преостало отприлике 300.

Птица која је од новембра до маја боравила у Сарајеву се зове Јонас и успјешно се вратила у аустријски градић Зекирхен на Валерзеу  код Салцбурга.

Како је објавио Waldrappteam, организација која се бави успостављањем нове дивље популације ћелавих ибиса у Европи, Јонас се вратио кући гдје је рођен почетком 2022. године.

Јонас је прошлог августа заједно с осталим ћелавим ибисима из Зекирхен одлетио ка југу. И док су остале птице из његовог јата слетјеле у италијанску регију Тоскана, млади Јонас је одлучио скренути с пута и долетјети у БиХ, а у Сарајеву се смјестио у новембру прошле године.

Ту му се очито, свидјело, те су га Сарајлије често виђале најчешће на Грбавици, те у Бутмиру, преноси Кликс.

Ипак, 1. маја је одлучио кренути кући, те је након неколико дана уочен у Бањалуци и Лакташима, а 4. јуна је виђен у аустријском граду Леобен поред Граца.

Недавно се вратио у Зекирхен, а чланови Waldrappteamа су му ставили ГПС локатор како би могли пратити његово кретање када крајем љета поново дође сезона миграција. Биће занимљиво видјети да ли ће се Јонас поново одлучити за Сарајево или ће са члановима своје породице отићи у Тоскану.

Код ових птица посебно је занимљиво то што мужјак и женка остају заједно до краја живота. Кад једна птица угине, она друга тугује за њом. Често се догађа да птица која остане без свог пара гладује све док не угине или чак изврши самоубиство.

У нормалним околностима ибис живи између 25 и 30 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана