Цариници одузели 220 комада јагњади након што је пријављено да су овце

М. М. Б.
Цариници одузели 220 комада јагњади након што је пријављено да су овце

ГРАДИШКА - Царински службеници у царинској испостави Градишка привремено су одузели 220 комада јагњади чија се укупна вриједност са увозним дажбинама процјењује на 35.633 КМ, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Навели су да је увозник из Посушја  приликом увозног царињења у царинској декларацији пријавио за увоз у БиХ 300 комада оваца за клање III класе.

- Због нелогичности у броју оваца и укупној тежини извршен је детаљан преглед пошиљке, вагање и сравњавање ушних маркица животиња. Утврђено је да се на камиону налазило 80 оваца за клање III класе и 220 комада јагњади. Криво декларишући робу покушало се избјећи плаћање стварно предвиђених увозних дажбина - навели су у УИО.

Појаснили су да се приликом увоза оваца из Хрватске у БиХ плаћа само ПДВ на утврђену царинску вриједност, док се приликом увоза јагњади, поред ПДВ-а, плаћа и царина десет одсто, као и прелевман у износу од 0,50 КМ по килограму.

- Тако је укупна вриједност јагњади процијењна на 35.633 КМ, од чега се само на увозне дажбине односи 9.902 КМ. Јагњад је привремено одузета, а због специфичности ове врсте робе и обавезног карантина, иста је смјешетна код увозника до окончња поступка и продаје животиња – поручили су из УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана