Чабрић: У Српској у првом полугодишту више од 1.000 случајева насиља

Срна
Чабрић: У Српској у првом полугодишту више од 1.000 случајева насиља

САРАЈЕВО- У Републици Српској у првом полугодишту евидентирано је више од 1.000 случајева насиља над женама, углавном физичког, изјавила је данас министар породице, омладине и спорта Српске Селма Чабрић, те поручила да све жртве треба да знају да имају подршку надлежних институција у Републици које ће им пружити сву могућу заштиту.

- Због поражавајући података укључили смо све аларме, упалили сва свјетла, алармирали јавност и невладин сектор. Министарство мора предузети мјере, а починилац мора бити кажњен и своју казну одслужити - рекла је Чабрићева новинарима у Сарајеву, прије почетка конференције “Локални приступ превенцији и борби против насиља у породици са фокусом на насиље над женама”.

Она је навела да је у Српској 2012. године усвојен Закон о заштити жртава насиља у породици, који је мијењан и допуњаван, а нацрт новог закона је у скупштинској процедури.

-Данас ћемо разговарати са представницима локалних заједница о побољшању њихових протокола, те о примјерима добре праксе, односно како то треба и може да функционише - рекла је Чабрићева.

Она је додала да је министарство на чијем је челу стоји на располагању Савезу општина и градова Републике Српске, те да Министарство локалне управе и самоуправе може да помогне у изради протокола.

Извршни директор Фондације “Удружене жене” из Бањалуке Горица Ивић рекла је да оно што мучи жене жртве насиља да у одређеном броју случајева немају осјећај да систем стоји иза њих, а оне које пријаве насиље немају повратне информације шта је даље урађено по том питању.

-Ми смо систем који није научио да се бави жртвама, њиховом заштитом и подршком, већ више процесуирањем, тако да у том смислу постоји низ корака које треба предузети како би жртве биле охрабрене да остају у систему подршке и не одустају од њега и оно што је најважније, да се вјерује жртвама - истакла је Ивићева.

Према њеним ријечима, препознају се само физички облици насиља, гдје су на жртвама видљиве повреде, али не и они продужени облици који се дешавају након што жртва изађе из насилне породице.

-Насиље изазива значајне трауме које се, нажалост, носе цијели живот - поручила је Ивићева и навела да су све полицијске управе у Републици Српској у овој години забиљежиле повећање пријава насиља у односу на претходну годину, те додала да је законска обавеза да се све пријаве евидентирају и прослиједе другим институцијама.

Она је навела да је повећан број и сексуалног насиља над одраслим особама и дјецом на нивоу цијеле Републике Српске.

Пројектни координатор у Џендер центру Владе ФБиХ Фатима Бећировић рекла је да се број пријављених случајева насиља над женама у ФБиХ из године у годину повећава, јер су се жртве охрабриле да се обрате надлежним институцијама и потраже подршку и помоћ.

Према њеним ријечима, постоји и губитак повјерења у институције, а постоје и случајеви гдје су направљени пропусти, гдје жене жртве насиља нису биле заштићене на адекватан начин.

Она је навела да постоје стручњаци који ће пружити помоћ и подршку жртама и да постоје прописи који ће их заштитити.

Бећировићева је додала да се мора говорити о појединачним случајевима жена жртава насиља и позивати на одговорност оне који су направили пропуст и кажњавати их, те на тај начин послати поруку свима који не раде савјесно да морају примјењивати законска рјешења и заштитити жртве насиља.

Стручни сарадник за односе са јавношћу Савеза општина и градова Републике Српске Владана Поповић Ђорђић рекла је да је вријеме да се ентитетски савези почну бавити темама које су актуелне, посебно када је ријеч о порасту насиља над женама.

-Битно је обезбиједити заштиту жене која се одлучи да оде од насилника. Треба јој понудити запослење да не би била приморана да се врати насилнику - навела је Ђорђићева.

Директор Савеза општина и градова ФБиХ Весна Трављанин изјавила је да ће на данашњој конференцији размијенити мишљења и донијети закључке који се односе на заштиту жена жртава насиља у породици и уопште о равноправности полова.

Она је навела да је потребно да општине које већ имају центре за социјални рад појачају своју улогу у заштити жртава насиља, јер су локалне заједнице прва мјеста гдје се грађани обраћају.

На конференцији коју су организовали савези општина и градова у Републике Српске и ФБиХ, учествују експерти за ову област, те представници локалних заједница из оба ентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана