Чабрић: Нулта толеранција на било коју врсту насиља

Срна
Чабрић: Нулта толеранција на било коју врсту насиља

БАЊАЛУКА - Република Српска има нулту толеранцију на било коју врсту насиља које увијек треба пријавити, поручила је данас у Бањалуци министар породице, омладине и спорта Српске Селма Чабрић током конференције "Зауставимо насиље заједно".

Чабрићева је истакла да је акценат на мултисекторском приступу и да је на сваком појединцу који, уколико види или чује насиље, треба да га пријави.

"Жртве морају имати осјећај да институције стоје иза њих и Република Српска има нулту толеранцију на било коју врсту насиља", рекла је Чабрићева новинарима.

Она је навела да ресорно министарство има задатак да прикупља податке, те да наставља истим темпом уз едукације и оно што ће као приоритете наметати нови закон.

Чабрићева је подсјетила да је конференција организована у склопу кампање "Шеснаест дана активизма борбе против родно заснованог насиља".

Представник Популационог фонда УН /УНФПА/ за БиХ Џон Кенеди Мосоти рекао је да је важно искоријенити сваки вид насиља у друштву.

Мосоти је нагласио да су препознати напори Владе Српске да се пружи заштита особама које су преживјеле насиље, те како би се законско рјешење ускладило са релевантним међународним стандардима.

Он је навео да постоји политичка воља за рјешавање ових питања која је исказана лидерством у овој области Министарства породице, омладине и спорта, те присуством представника предсједника Српске који су присуствовали конференцији.

"Видјели смо да је у БиХ порастао број случајева фемицида. Након усвајања закона, конференција и потписивања меморандума тек онда нам предстоји прави посао да све жене и дјевојке нуду безбиједне у Српској, а важну улогу имају и медији како бисмо допринијели бољем друштву и унапређењу ситуације", закључио је Мосоти.

У оквиру конференције потписан је и меморандум о сарадњи између Министарства породице, омладине и спорта Српске, Популационог фонда УН и РТРС-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана