Чабрић: Нацрт закона о заштити од насиља у породици пред посланицима у посљедњем кварталу

Срна
Чабрић: Нацрт закона о заштити од насиља у породици пред посланицима у посљедњем кварталу

БАЊАЛУКА- Министар породице, омладине и спорта Репблике Српске Селма Чабрић изјавила је за Срну да би Нацрт закона о заштити од насиља у породици пред народним посланицима требао да се нађе у посљедњем кварталу године.

-Јако нам је важно да свако законско рјешење у овој области степен заштите жртве подиже на већи ниво и у том правцу ће се ићи и приликом израде овог закона - рекла је Чабрићева.

Она је истакла да је Министарство наставило континуирано реализовати све редовне активности у свим ресорима.

-Тренутно је у току једна од најљепших манифестација које организујемо, а то је Конференција беба, која у 38 општина у Републици Српској окупља дјечицу, оно највриједније што имамо - додала је Чабрићева.

Нагласила је да је циљ манифестације промоција одговорног родитељства, породичних вриједности и мотивисање младих људи да формирају своје породице у Републици Српској.

Чабрићева је подсјетила да је у Ресору за породицу од почетка године у примјени Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској.

-Познато је да је ријеч о Закону којим је предвиђено мјесечно примање за незапослене родитеље четворо и више дјеце и самохране родитеље у износу од 750 КМ на које се плаћају доприноси. Овим законом обухваћено је више од 4.000 корисника и исплата се одвија несметано - нагласила је Чабрићева.

Она је подсјетила да је Омладинска политика Републике Српске за период од 2023. до 2027. године, усвојена ове године, а у току је израда акционог плана за примјену овог документа за наредни трогодишњи период.

-Визија нове Омладинске политике је Више и боље - по мјери младих - обликујемо Републику Српску тако да пружа све више правих прилика које млади користе за боље образовање, посао, стандард, предузетништво, утицај и стваралаштво - навела је Чабрићева.

Она је рекла да су за реализацију тог документа предвиђена средства у износу од 266.389.000 КМ.

-Када и Акциони план буде завршен моћи ћемо говорити и о конкретним корацима у овом смислу - додала је Чабрићева.

Најавила је да ће у августу бити одржани “Сусрети младих”, истичући да је то значајна манифестација која јача омладински активизам, повезује младе људе и омогућава им да развијају своје капацитете јер је свака манифестација конципирана тако да су заступљене и едукација, друштвено корисне, али и слободне активности.

Чабрићева је рекла да је у Требињу отварена Љетна школа спорта, спортски камп који се организује већ 20 година, а који ће окупити 1.000 спортиста из 27 спортских савеза.

-У овом граду имали смо још једно одлично такмичење, а ријеч је о Европском првенству у одбојци за средњошколце гдје смо угостили око 250 такмичара и чланова њихових екипа - навела је Чабрићева.

Додала да Министарство породице, омладине и спорта од 2008. године реализује Посебан програм субвенција каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове и до сада је додијељено 5.120 субвенција, а у те сврхе је, закључно са 2022. годином, пласирано више од 17.100.000 КМ.

-Министарство субвенционише један процентни поен каматне стопе и једном додијељена субвенција важи до краја отплате кредита. Основни услови који морају бити испуњени да би корисник добио субвенцију јесу да је подигао стамбени кредит из кредитних средстава Инвестиционо развојне банке Републике Српске, да у моменту подизања кредита има до 35 година старости и да има пребивалиште у Републици Српској - рекла је Чабрићева.

Напоменула је да се конкурс расписује једном годишње и да је ове године планирано расписивање конкурса на јесен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана