Чабрић, Мацура: Нулта стопа толеранције према било којем облику насиља

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Република Српска је, као пионир у дефинисању насиља у породици као кривичног ђела, послала јасну институционалну поруку да има нулту стопу толеранције према било којем облику насиља, рекла је данас министар породице, омладине и спорта Српске Селма Чабрић.

”Поносни смо на чињеницу да стручњаци наш Закон о заштити од насиља у породици оцјењују као један од најквалитетнијих у региону, али ћемо наставити да унапређујемо ову област и драгоцјена су нам и искуства Републике Србије у том смислу”, навела је Чабрићева на састанку са министром без портфеља у Влади Србије Татјаном Мацуром задуженом за област родне равноправности, спречавање насиља над женама и економског и политичког оснаживања жена.

Мацура је нагласила да је у том смислу изузетно значајно економско оснаживање жена и да је Србија, институционалним дијалогом, сарадњом и разумијевањем надлежних остварила значајан искорак на том путу са крајњим циљем да буде смањен број случајева насиља у породици гђе су у највећем броју случајева жртве жене.

На састанку је разговарано и о опредијељености Републике Српске и Србије да законским прописима пруже финансијску подршку породицама, јер су брига о породици и њено очување један од најважнијих националних интереса, саопштено је из Министарства породице, омладине и спорта Српске.

Наглашена је и потреба да се прати примјена тих прописа и њихова модификација у складу са потребама у друштву како би њихова примјена дала најбоље могуће резултате.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана