Чабрић: Институције Српске су подршка породици

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ - Институције Српске СУ подршка породици и ради се на Нацрту закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама с циљем побољшања стања у овој области, рекла је министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић

“Родитељи данас тешко излазе на крај са свим изазовима са којима се дјеца сусрећу, али је данас исто тако тешко бити дијете. Ту смо да помогнемо, дамо подршку предавањем и својим личним примјерима”, рекла је Чабрићева у Добоју, гдје је присуствовала предавању “Насиље међу младима и насиље у породици - стања, постигнућа и изазови”, које је организовано за савјете родитеља шест средњих школа из овог града.

Чабрићева каже да као родитељ, упркос министарским обавезама, однос са дјецом изграђује првенствено добром организацијом, повјерењем и договором.

Тамара Марић из Ресора за извршење кривичних дјела и санкција Министарства правде Републике Српске указала је на предавању да Влада Српске има нулту толеранцију према свим облицима насиља, посебно када су у питању малољетници.

“Министарство правде је активно учествовало у изради многих законских рјешења, од којих је и Нацрт закона о спречавању насиља у породици и над женама”, рекла је Марићева.

Она је навела да су током вечерашњег предавања родитељи упознати о изазовима са којима се сусрећу млади, односно породица, те постигнућима у овој области.

Предавање су организовали Министарство правде Републике Српске, добојска Економска школа и Савјет родитеља школе.

Директор Економске школе Тијана Васиљевић Стокић указала је на присутност вршњачког насиља у учионицама, које се манифестује у виду непримјереног фотографисања, те кошкања која су све заступљенија код дјевојчица.

“Насиље у породици се свакако прелама на понашање самог ученика и на његово доживљавање комплетне ситуације. Мислим да су овакве радионице и сарадња са родитељима пријеко потребни, јер су родитељи партнери школама и без њих све оно што и замислимо у васпитно-образовној установи не можемо да реализујемо”, рекла је Стокићева.

 

Она је указала на значај односа кућног васпитања и међусобне отворености унутар родитеља и дјетета.

Психолог у школи Лука Ристић каже да су насиље међу младима и породично насиље увијек актуелна тема, те да просвјетни радници имају велику улогу у превенцији и детекцији ризичног понашања код ученика.

Ристић је указао да данас дјецу више не васпитају искључиво родитељи и наставници колико “јутјубери” и “тиктокери”.

Директор Основне школе Свети Сава Бранка Кондић навео је да се као вршњачко насиље најчешће јавља вербално вријеђање међу ученицима и провокације преко друштвених мрежа, а да је посљедњи случај физичког сукоба евидентиран прије три године када је поступано према протоколу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана