Чабрић: Институције Српске дају пуну подршку жртвама насиља

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Селма Чабрић рекла је да је у току ревитализација радне групе која ће радити на изради новог закона о заштити од насиља у породици, с обзиром на уочене недостатке постојећег, те поручила да институције Српске дају пуну подршку женама жртвама насиља.

Чабрићева, која данас у Добоју присуствује Бизнис форуму "Оснажене и запослене - корак ближе ка елиминацији родно заснованог насиља", навела је да се у Српској вриједно и предано ради за све жене које су жртве и које су биле жртве насиља у породици.

Она је рекла да су под ингеренцијом Министарства три сигурне куће у Бањалуци, Модричи и Бијељини, са 55 корисника, у чијем финансирању са 70 одсто учествује Влада Републике Срспке, а 30 одсто локалне заједнице из којих кориснице долазе.

"Износ се формира на нивоу двије просјечне плате од прошле године, па је то у овом моменту 2.343 КМ", изјавила је Чабрићева.

Она је навела да је свака локална заједница потписала меморандум како реаговати у случају потребе заштите жртава, те појаснила да је ријеч о мултисекторском тиму у којем учествују Центар за социјални рад и МУП Републике Српске, а прикупљени подаци се достављају Министарству.

"По броју пријава из локалних заједница ми и реагујемо. Уколико се из локалних заједница нико не јавља, не видимо ни ми потребу грађења сигурних кућа", истакла је Чабрићева и апеловала да се жртве не устручавају да потраже заштиту.

Чабрићева је подсјетила да је у функцији и СОС-телефон, као и закон "четири плус" - финансијска подршка незапосленом родитељу који је у примјени од јануара.

Бизнис форум "Оснажене и запослене - корак ближе ка елиминацији родно заснованог насиља" организовало је Удружење грађана "Будућност" из Модриче, чији је директор Гордана Видовић оцијенила да је Форум једна од карика у дугорочнијој подршци жртвама насиља у породици.

Она је напоменула да је циљ јачање личних компетенција жртава насиља како би биле економски снажније, те у том правцу указала на неопходност увезивања локалних управа и привредника.

Видовићева је навела да је завршен пројекат самозапошљавања и економског јачања жена из свих осам сигурних кућа у БиХ, кроз који је обезбијеђено 18 грантова у износу од по 3.000 до 5.000 евра.

Корисник овог гранта је и самохрана мајка шесторо дјеце из Модриче Боја Гајић, која је рекла да је средствима купила косачицу и тример којима одржава дворишта кућа суграђана који су у иностранству или старијим лицима.

Гајићева је рекла да је у том послу већ двије године и да је неопходан алат раније изнамљивала.

Бизнис форум "Оснажене и запослене - корак ближе ка елиминацији родно заснованог насиља" одржава се у хотелу "Парк" у Добоју, а као гост присуствује и директор Развојне агенције Републике Српске Маринко Ђукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана