Чабрић: Активности усмјерене на побољшање положаја породице

Срна
Чабрић: Активности усмјерене на побољшање положаја породице

БАЊАЛУКА - Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је активностима које реализује усмјерено на побољшање положаја породице као основне и најважније ћелије сваког друштва и у наредном периоду наставиће са том праксом, рекла је Срни ресорни министар Селма Чабрић поводом 15. маја, Међународног дана породице.

Чабрићева је нагласила да се примјеном Закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце, исплатом мјесечног примања од 750 КМ уз порезе и доприносе, пружа директна и врло значајна подршку вишечланим породицама.

Она је истакла да су у буџету Републике Српске за примјену ове мјере предвиђена средства од око 70 милиона КМ.

"Подршка родитељима и породицама пружа се и обезбјеђивањем бесплатних уџбеника за одличне ученике од петог до деветог разреда из породица са четворо и више дјеце, за шта годишње издавајамо 250.000 КМ, али и за рођење трећег и четвртог дјетета у виду једнократне пронаталитетне накнаде од 600 КМ за рођење трећег и 450 КМ за рођење четвртог дјетета", навела је Чабрићева.

Она је навела да Министарство пружа подршку младим брачним паровима субвенционисањем каматне стопе на стамбене кредите, нагласивши да је рјешавање стамбеног питања врло значајна ставка у животу сваког младог човјека који жели да формира породицу.

"Министарство је до сада на овај начин пружило подршку за 5.120 корисника, а у те сврхе је, закључно са 2022. годином, пласирано више од 17.100.000 КМ", рекла је Чабрићева.

Она је поновила да мјере постоје и да ће се Министарство породице, омладине и спорта трудити да их модификује и унапређује у складу са могућностима.

"Оно што желим рећи, а нема везе са мјерама, је да је породица, без обзира на материјални статус, најсигурније мјесто за сваког човјека и да је треба његовати", додала је Чабрићева.

Она је нагласила да су дјеца најсигурнија у породичном дому и да је зато важно да се у овим изазовним временима активностима институција, али и извјештавањем медија, говори о здравој, честитој породици и да се промовише највриједније, нарочито у породичним односима, љубав, поштовање, уважавање, толеранција и разговор.

"Уколико то имамо у породици имамо све и никакве материјалне вриједности се са тим не могу мјерити. Свјесна сам и да постоје животне тешкоће с којима се породица суочава и да нова времена постављају пред све нас нове задатке и да се морамо прилагођавати, али сам сигурна и да су наши људи упркос свему томе, првенствено посвећени породици и да баштине ове вриједности", рекла је Чабрићева.

Она је свим грађанима Републике Српске честитала 15. мај, Међународни дан породице, са жељом да се његују традиционалне породичне вриједности, љубав, поштовање, разумијевање и да се стварају нове генерације које ће бити спремне да иду тим путем и којима ће породица бити увијек прије свега и изнад свега.

Током 80-тих година, УН су почеле да усмјеравају пажњу на питања у вези са породицом.

На основу препорука Економског и социјалног савјета, Комисија за друштвени развој је 1983. године у својој резолуцији о улози породице у процесу развоја, затражила од генералног секретара УН да се повећа свијест међу доносиоцима одлука и јавности о проблемима и потребама породице, као и о ефикасним начинима остваривања тих потреба.

Генерална скупштина УН је 1993. године одлучила да се 15. мај сваке године обиљежава као Међународни дан породице.

Овај дан се обиљежава са двоструким циљем - да се подигне свијест о значају породице и различитим аспектима који негативно утичу на породицу.

Циљ обиљежавања Међународног дана породице ове године јесте подизање свијести о утицају демографских трендова на породицу.

У Заводу за статистику Републике Српске наводе да су демографске промјене један од најважнијих трендова који утичу на живот људи, те на добробит породица широм свијета.

"Демографски трендови су углавном обликовани обрасцима фертилитета и морталитета. Истраживања показују да смањење плодности повећава учешће жена у раду. С друге стране, као посљедица тренда опадања фертилитета долази до повећања броја породица са мање чланова", истакли су из Завода за статистику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана