Букејловић посјетио КПЗ Туњице; Одржана показна вјежба

ГС
Foto: РТРС

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић посјетио је Казнено поправни затвор Туњице код Бањалуке.

Одржана је показна вјежба Спречавање побуне и бијега из затвора, која је потврдила је спремност припадника МУП-а да одговоре и на насложеније ситуације на које морају бити спремни.

Капацитет затвора је 472 мјеста ,а да посљедњих 15 година нису имали ниједан бијег , потврда је ,да је ситуација задовољавајућа.

- Постоји одређен вид материјалних, инфраструктурних, али и кадровских потреба и у наредном периоду ћемо разматрати буџетске околности да би им изашли у сусрет - рекао је Букејловић.

U Републици Српској постоји шест казнено-поправних завода, од којих су три затвореног типа - Фоча, Бањалука и Бијељина, те три полуотвореног типа - Требиње, Добој и Источно Сарајево у којем постоји одјељење за жене и малољетнике, преноси РТРС.

 Помоћник министра правде за извршење кривичних и прекршајних санкција Перо Дуњић рекао је да КПЗ Бањалука има веома добре услове за издржавање казне затвора, али да ће се радити на обнављању материјалних и инфраструктурних средстава којима истиче рок трајања.

"У Републици Српској имамо шест казнено-поправних завода у којима је тренутна попуњеност капацитета између 40 и 50 одсто", навео је Дуњић. Вршилац дужности директора КПЗ Бањалука Драган Јевђенић каже да је ова установа затвореног типа у којој казну затвора служе затвореници до пет година казне, повратници, малољетна лица која су упућена на издржавање васпитне мјере и притворена лица.

"Задњих 15 година нисмо имали покушаја бјекства, нити побуна, тако да је стање безбједности добро.

Капацитет КПЗ-а је 472 лица, а тренутно је попуњеност мања од 50 одсто. Тренутно немамо ниједно дијете у васпитно-поправном дому", рекао је Јевђенић. Он је додао да је са ресорним министром разговарао о побољшању материјалног положаја запослених, као и о одређеним улагањима.

Посебна јединица КПЗ-а Бањалука извела је показну вјежбу симулирајући покушај бјекства и побуну. У Републици Српској постоји шест казнено-поправних завода, од којих су три затвореног типа - Фоча, Бањалука и Бијељина, те три полуотвореног типа - Требиње, Добој и Источно Сарајево у којем постоји одјељење за жене и малољетнике

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана