Букејловић: Циљ закона додатна заштита дјетета, његове имовине и породице

Срна
Букејловић: Циљ закона додатна заштита дјетета, његове имовине и породице

БАЊАЛУКА - Новим Породичним законом Републике Српске значајно су унапријеђени постојећи и уведени нови модели заштите дјетета, његове имовине, као и саме породице, изјавио је данас Срни министар правде Републике Српске Милош Букејловић.

"У складу с тим и законске одредбе које се односе на кориштење прихода и располагање имовином малољетника услиједиле су због различитих проблема са којима се суочава породица. Жељели смо додатно унаприједити механизме заштите права дјетета, тако да ова одредба Породичног закона има, прије свега, превентивни карактер", рекао је Букејловић.

Он је истакао да је у законским одредбама експлицитно наведено да се располагање имовином дјетета ограничава када је ријеч и о новчаним средствима дјетета, уз покретне ствари веће вриједности и некретнине.

"Спровођење ових одредаба значи заштиту имовинских права и интереса дјетета. Прије свега, родитељи су обавезни да издржавају своје дијете и да ангажују своју имовину у задовољавању свих његових потреба, а сразмјерно његовим могућностима", додао је Букејловић.

Он је додао да се тек ако родитељи немају довољно средстава може користити и имовина дјетета.

"Циљ јесте да имовина дјетета буде заштићена, сачувана и ако је могуће увећана до његовог пунољетства када ће дијете само доносити одлуке о управљању и располагању својом имовином", рекао је Букејловић.

Он је навео да имовина дјетета није имовина родитеља, чак и када су је родитељи поклонили дјетету.

Букејловић је напоменуо да је за добијање сагласности за располагање имовином дјетета надлежан Центар за социјални рад.

"Функција Центра за социјални рад је да дјелује превентивно и на тај начин спријечи непотребно и злонамјерно трошење имовине дјетета, а не да поставља законске препреке у остваривању родитељског права", закључио је Букејловић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана