Будимир: Уз дигиталну трансформацију до ефикасније јавне управе

Срна
Будимир: Уз дигиталну трансформацију до ефикасније јавне управе

БАЊАЛУКА- Дигитална трансформација Републике Српске један је од приоритета Владе, која ће, поштујући све надлежности које Српска има у БиХ, инсистирати на јачању законског оквира у том процесу, поручио је данас у Бањалуци министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир.

Обраћајући се у Бањалуци на отварању конференције "

Унапређење електронске управе у Републици Српској - процјена стања и будуће реформе", Будимир је истакао да је Влада Републике Српске – влада континуитета и да се из експозеа премијера Републике Српске Радована Вишковића могло видјети да ће ово бити један од приоритета у њеном раду.

"То подразумијева подизање ефикасности јавне управе, од услуга повјерења до свега онога што подразумијева дигитализација", истакао је Будимир.

Он је рекао да ће ресорно министарство и Влада Републике Српске у наредном периоду тражити могућност кредитирања и техничке подршке у овом процесу.

"Дигитализација органа јавне управе треба да доведе до одређене уштеде. Унапређење електронске управе у Републици Српској не треба да уплаши наше грађане, већ морамо направити добар приступ и упознати крајње кориснике чему она служи, односно да неће искомпликовати - већ поједноставити ствари и то је наш циљ", рекао је Будимир.

Будимир је подсјетио да су на пројекту електронске управе у Републици Српској, осим ресорног, активно радила министарства финансија, управе и локалне самоуправе, Генерални секретаријат Владе Републике Српске, Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове, те Пореска управа Српске.

Он је изразио наду у будућу сарадњу ресорног министарства са Свјетском банком на новим пројектима. Конференцији, која се одржава у оквиру пројекта техничке помоћи Свјетске банке " Подршка реформи јавног сектора у БиХ", присуствују представници Канцеларије Свјетске банке у БиХ, представници Канцеларије ЕУ у Бањалуци, Министарства за транспорт и комуникације у Савјету министара, те федералног Министарства за промет и комуникације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана