Будимир: Суспендовање студената српске националности скандалозно

Срна
Будимир: Суспендовање студената српске националности скандалозно

БАЊАЛУКА- Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир оцијенио је да је скандалозно то што је Факултет за криминалистику, криминологију и безбједносне студије у Сарајеву суспендовао двије студенткиње српске националности које су биле изложене медијској хајци због објава на приватном профилу на "Инстаграму".

"На основу притиска политичке чаршије најстроже се кажњавају студенти. Сигурно је ово кажњавање по националној и вјерској основи. Оно што се дешава у високошколским установама и институцијама у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и неким заједничким институцијама напросто показује да имамо проблем српског кадра, а у овом случају српских студената", изјавио је Будимир Срни.

Будимир је поручио да се сличне ситуације нису дешавале у Републици Српској у којој студира доста и Бошњака и Хрвата из разних дијелова БиХ.

"Они се у Републици Српској осјећају слободно, имају апсолутно исти третман, нити их ко на било који начин прозива, издваја. Српска је отворена за све, а посебно за популацију младих студената, што не можемо рећи за ФБиХ, конкретно за Кантон Сарајево", рекао је Будимир.

Према његовим ријечима, ресорно министарство суспендованим студенткињама може помоћи на начин да им препоручи наставак студија на Факултету за безбједносне науке у Бањалуци, уколико то желе.

Студенткиње Валентина Вујичић и Слађана Тодић искључене су са Факултета криминалистике, криминологије и безбједносних студија Универзитета у Сарајеву на захтјев декана, ради, како је наведено, грубог нарушавања угледа Универзитета и Факултета.

Оне су изложене су медијској и хајци својих колега и других из Федерације БиХ јер је једна од њих на личном профилу на "Инстаграму" објавила фотографију са подигнута три прста, а друга фотографију генерала Војске Републике Српске Ратка Младића.

Тужилаштво БиХ је против њих формирало предмет и затражило материјал од Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана