Будимир: Српска препознала вриједности најбољих студената

Срна
Будимир: Српска препознала вриједности најбољих студената

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да најбољи студенти представљају перспективу и будућност Српске која је препознала њихове квалитете и вриједности.

Након потписивања уговора са студентима који ће у академској 2022/23. години бити стипендирани из Фонда "Др Милан Јелић", Будимир је навео да је ове године 130 студената на првом циклусу који студирају у земљи и иностранству, шест студената на другом циклусу мастер студија и 11 студената на трећем циклусу у земљи и иностранству.

"Ово су наши најбољи студенти, перспектива и будућност Републике Српске. Људи који ће се, надам се, вратити у Српску да помогну своме друштву", рекао је Будимир новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, стипендирани студенти су својим знањем показали завидне квалитете, али и патриотску дужност према својој Републици.

Будимир је подсјетио да су у наредном периоду приоритети ресорног министарства да најбољи студенти добију шансу да се баве науком.

"Моја главна мисија је унапређење квалитета високог образовања, да покажемо да смо способни да правимо врхунске кадрове, а Фонд `Др Милан Јелић` показује да наши универзитети имају озбиљне резултате", нагласио је Будимир, те додао да је због овога Република Српска изузетно поносна.

Стипендиста Фонда "Др Милан Јелић" и студент трећег циклуса студија Универзитета у Марибору Немања Јалић, са просјеком 10 и 15 објављених научних радова, навео је да му стипендија представља финансијску подршку, али и моралну сатисфакцију.

"Наша Република је препознала мој дугогодишњи рад. Због тога захваљујем предсједнику Владе Српске и ресорном министру што су препознали овај вид подршке који је јако важан за домаће студенте", рекао је Јалић.

Он је додао да нема намјеру да се запосли у иностранству, те да би увијек остао у Републици Српској.

Студент докторских студија на Правном факултету Универзитета у Београду и мастер студија историје на бањалучком Филозофском факултету Марко Ромић каже да је велика част када се добије финансијска подршка отаџбине.

"Помоћ нас обавезује да радимо боље и више и представља не само финансијску подршку, него и озбиљан извор прихода како бих финансирао докторске дисертације и будућа научна истраживања", поручио је Ромић.

Студент другог циклуса студија на бањалучком Архитектонско-грађевинско-геодетском факултету Владан Јанковић је рекао да већ три пута добија стипендију "Др Милан Јелић", што је велика част.

"Тренутно нисам запослен, али планирам да останем у Републици Српској и да се овдје ангажујем, изградим и то ми је приоритет. Хвала Влади Републике Српске што цијени наш рад и труд", навео је Јанковић.

Од настанка идеје о стипендирању путем Фонда "Др Милан Јелић" додијељене су укупно 2.642 годишње стипендије студентима првог, другог и трећег циклуса студија на универзитетима у Републици Српској, БиХ и у иностранству, у укупном износу већем од 12,8 милиона КМ.

Годишњи грант за додјелу стипендија студентима из Фонда "Др Милан Јелић" износи 750.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана