Будимир: Сарадња Српске и Србије напредује на свим пољима

Срна
Будимир: Сарадња Српске и Србије напредује на свим пољима

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир рекао је Срни да је заједничко обиљежавање Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у Погрому "Олуја" 1995. године имало велики политички значај.

-Тиме власти у Србији али и у Републиици Српској показују да су потпуно свјесне да се и даље дестабилизирајуће дјелује према Београду, али и према Бањалуци нападом преко Косова и Метохије и изазивањем кризе у БиХ - рекао је Будимир.

Он је истакао да је август мјесец туга у Републици Српској и цјелокупном српског народу због непријатељске војне акције под кодним називом "Олуја" када је српски народ буквално етнички очишћен из Хрватске.

Говорећи о радном дијелу посјете делегације Србије Републици Српској, Будимир је указао да је општа оцијена да сарадња Србије и Републике Српске напредује на свим пољима.

-Влада Српске има пуну правну могућност ове врсте сарадње коју омогућавају специјалне и паралелне везе и оно што су истицали предсједник Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик да Србија, прије свега, поштује територијални интегритет БиХ. Истовремено чули сте предсједника Вучића да то није случај када је у питању ФБиХ и политичко Сарајево које стално дјелује на плану признавања и покушаја признавања такозване државе Косово - рекао је Будимир.

Као примјер одличне сарадње Србије и Републике Српске, Будимир је навео реализацију инфраструктурних пројеката попут вртића у Српцу и изградњу аутопута од Бијељине до Брчког, односно, од Раче до Бијељине.

-Засиједале су двије владе и донесено је низ закључака о сарадњи и подршци прије свега Србије у инфраструктурним пројектима који се одвијају у Републици Срспкој - рекао је Будимир.

Кад је ријеч о Министарству за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Срспкем Будимир је истакао интензивну сарадњу са три министарства у Србији.

-Настављамо ту сарадњу и даље нарочито када је у питању научно-технолошки парк, сарадња између наших универзитета. Према општој оцијени на свим пољима настављамо да интензивирамо сарадњу -рекао је Будимир.

Он је навео да је Србија најважнији спољнотрговински партнер Републике Српске, али и трећи партнер БиХ у спољнотрговинској размјени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана