Будимир: Подршка укидању школарина

Анита Јанковић Речевић
Будимир: Подршка укидању школарина

БАЊАЛУКА - Бесплатно школовање на жељеном факултету у Републици Српској, чини се, постаће јава за студенте који долазе из вишечланих породица без обзира на то да ли су остварили право уписа на терет буџета.

Обећање је то министра за научнотехнолошки развој и високо образовање РС Жељка Будимира, а као одговор на иницијативу коју је недавно упутило Удружење породица са четворо и више дјеце из Бањалуке.

Узимајући у обзир растуће трошкове живота и тешку економску ситуацију у земљи, из поменутог удружења су од надлежних затражили да студенти из вишечланих породица из Бањалуке буду ослобођени плаћања школарине која на појединим факултетима достиже и до 4.000 КМ на годишњем нивоу.

Иницијатива је, како је “Глас” већ писао, послата на адресе Универзитета у Бањалуци и ресорног министарства, а министар Жељко Будимир јуче је рекао да ће захтјев радо подржати.      

- Још нисам званично добио иницијативу, али прелиминарно могу рећи да ће добити позитиван одговор јер сам заступник демографског раста у Српској и подржавам све мјере које ће томе допринијети - рекао је Будимир.

Предсједник бањалучког Удружења породица са четворо и више дјеце Јован Радовановић каже за “Глас” да га је позитиван одговор ресорног министра веома обрадовао.

- Нисам то очекивао јер претходни министар поменуто питање уопште није разматрао, само је иницијативу вратио Универзитету. Очекујемо званични одговор од ресорног министарства и драго ми је да тако размишља. Ослобађање плаћања школарине много ће значити породицама - рекао је Радовановић.

Он је додао да у Бањалуци има око 290 студената из вишечланих породица, али да их је на стотине из других крајева Српске, због чега сматра да иницијативу треба проширити на цијелу Републику.

Исто сматра и предсједник републичког Удружења породица са четворо и више дјеце Миладин Готовац наводећи да је иницијатива са истим захтјевом покретана и ранијих година.

- Републичко удружење је ресорном министарству у саставу прошле Владе РС поднијело захтјев да студенти из вишечланих породица буду ослобођени плаћања школарине или да им се ти трошкови ублаже. Очекујем да се у обзир узму студенти из цијеле Републике Српске, а не само из Бањалуке иако је сада иницијатива упућена из града на Врбасу. Већ колико данас упутићемо захтјев министру Будимиру да одлука, уколико се донесе, буде на нивоу цијеле Српске. Морамо  водити рачуна о дјеци из свих средина - нагласио је Готовац.   

Цјеновник

Студенти у  Српској који се финансирају из буџета школарину плаћају 42 марке, док сви остали морају обезбиједити знатно више новца.

Тако се школарина за самофинансирајуће студенте креће од 1.000 до 4.000 КМ у зависности од факултета који је под кровом бањалучког Универзитета, док они који студирају ванредно треба да плате од 440 до 2.000 марака. Страни држављани за школарину морају издвојити од 2.000 до 8.800 КМ. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана