Будимир: Кључни значај Агенције за високо образовање

Срна
Будимир: Кључни значај Агенције за високо образовање

БАЊАЛУКА - Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је Агенција за високо образовање кључна карика у подизању квалитета у овој области.

Током обраћања на консултативном састанку стручњака у високом образовању у Бањалуци, Будимир је подсјетио да је Влада Српске 2010. године препознала потребу за спољно вредновање квалитета у високом образовању.

Он је рекао да је новим законом Агенција за високо образовање формирана 2020. године и да је обухватила акредитације, вредновање и признавање високошколских установа.

"Циљ је био да смо видјели да нам је потребна та објективна и спољна стручна анализа и подршка како бисмо унаприједили високо образовање, посебно нове студијске програме и високошколске установе које су се појављивале у нашем академском амбијенту", поручио је Будимир.

Ресорни министар је истакао да Агенција за високо образовање има пуну подршку Министарства како би наставила да независно и објективно ради свој посао.

Према његовим ријечима, важна је квалитативна и квантитативна анализа потреба за одређеним студијским програмима, као и како се програм изводи након завршетка почетне акредитације.

"Као професор на бањалучком Универзитету, видим значај и вриједност Агенције која је способна да сагледа наше потребе у високом образовању и помогне Министарству у анализама које дају стручну аналитику за одређене научне области", појаснио је Будимир.

Он сматра да управа тај посао не може да ради сама, због чега постоји потреба за Агенцијом која доприноси вредновању квалитета.

Будимир је додао да је студент посебно значајан у политикама ресорног министарства, те подсјетио да је 2020. године у Српској договорено да школовање и смјештај буду бесплатни за студенте који се редовно уписују.

"То је показатељ да Универзитети треба да наставе да раде слободно и аутономно и да имамо могућност да студенте привучемо на наша два јавна универзитета која постају елитна мјеста за школовање, али истовремено да постанемо дио мреже европских стандарда када је ријеч о високом образовању", нагласио је Будимир и додао да је и у овоме важна улога Агенције.

Он је појаснио да су постојали одређени изазоваи када је ријеч о признавању диплома из Републике Српске у окружењу, те је захваљујући Агенцији и овај проблем успјешно ријешен.

Агенција за високо образовање Републике Српске учествује у пројекту "Подршка европским агенцијама за обезбјеђење квалитета у испуњавању европских стандарда и смјерница", а прва активност је данашњи консултативни састанак.

Догађају присуствују стручњаци из европских институција за обезбјеђење квалитета у високом образовању, представници институција у систему високог образовања Републике Српске и БиХ и представници високошколских установа Републике Српске.

Из Агенције за високо образовање Српске су навели да учествују у пројекту у настојању да остваре статус пуноправног члана у Европској асоцијацији за обезбјеђење квалитета у високом образовању, те да је консултативни састанак догађај од изузетне важности, како за Агенцију, тако и за систем високог образовања у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана